Johnny Got His Gun

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Johnny Got His Gun
korice prvog izdanja
Autor(i)Dalton Trumbo
Država Sjedinjene Države
Jezikengleski
Žanr(ovi)roman
IzdavačJ. B. Lippincott[1]
Datum izdanja3. septembar 1939
Vrsta medijaštampa (tvrdi i meki uvez)
Stranica309[1]

Džoni je krenuo u rat (engl. Johnny Got His Gun; doslovno "Džoni je dobio svoju pušku"[α 1]) je antiratni roman američkog romansijera i filmskog scenariste Daltona Tramba iz 1939[2]. godine. Neki kritičari smatraju da je Trambo napisao roman pod jakim uticajem sovjetske literature, pogotovo knjige Konstantina Fedina Gradovi i godine (1924), a kao dokaz navode činjenicu da u Trambovom romanu ime nekoliko stranica gotovo identičnih onim u Fedinovoj knjizi.

Zaplet[uredi | uredi kod]

Džoni je krenuo u rat prati priču Džona Bonama, pešadinca u američkoj vojsci za vreme Prvog svetskog rata, koji je osakaćen u borbi. Džoni je preživeo eksploziju ali je izgubio obe ruke i noge, oči, nos, uši i usta pa je ostao nepomičan, gluvonem i slep.

Tako osakaćen, Džoni je imao velike psihološke probleme i nije mogao da razlikuje san od jave. U više navrata pokušavao je sebi da oduzme život okrećući se na stomak da bi savio i prekinuo cev kroz koju je tekla infuzija i koja ga je održavala u životu. Pošto u tome nije uspeo, živeo je od sećanja. Nakon nekog vremena uspeo je pomoću sunca i uz pomoć medicinskih sestara da ustanovi doba dana, pa je počeo da broji sekunde, minute, sate, dane pa čak i godine. Tek posle nekoliko godina uspeo je da uspostavi kontakt sa nekom osobom (jednim lekarom) tako što je jedna medicinska sestra shvatila da je Džonijevo uporno lupanje glavom o jastuk zapravo njegovo pokušaj komunikacije Morzeovom azbukom.

Uticaj[uredi | uredi kod]

Ovaj roman bio je vrlo popularan među vojnicima na prvim linijama fronta u Drugom svetskom ratu, a kasnije i među vojnicima u Vijetnamskom ratu.

Godine 1940. snimljena je radio verzija ovog romana, a 1971. i istoimeni igrani film koji je režirao sam Trambo, nagrađen na Kanskom festivalu[3]. Hevi metal sastav Metalika snimio je 1988. pesmu Jedan (engl. One[4] inspirisanu ovim romanom.

Izvori[uredi | uredi kod]

Napomene[uredi | uredi kod]

  1. Naslov je inspirisan stihom "Johnny get your gun" (sh. Johnny, uzmi svoju pušku), sa kojom započinje Over There, popularna američka patriotska pesma kojom se američka omladina pozivala da ide u Prvi svetski rat.

Fusnote[uredi | uredi kod]