John Paul Jones

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Za ostala značenja, v. John Paul Jones (razvrstavanje).
John Paul Jones

John Paul Jones (Škotska, 6.7. 1747. - Francuska, 18.7. 1792.) pridružio se 1760. svom starijem bratu koji se nastanio u Virginiji. U ranoj se mladosti prikljućuje trgovačkoj mornarici i u početku plovi sjevernim Atlantikom. Nakon služenja na brodovima koji su prevozili crno roblje, dobiva zapovjedništvo nad jednim brigantinom i počinje se baviti krijumčarenjem. Godine 1775. pridružuje se američkoj pobunjeničkoj mornarici koja se tek stvar i dobiva čin drugog časnika jedne fregate. Dolazi u Nantes i Brest, gusari protiv Britanaca i plijen doprema u Brest.

Godine 1779. zapovijeda brodom što ga je Francuska poklonila mladoj američkoj mornarici, a koji je sam prekrstio u Dobričina Richard, u čast Benjaminu Franklinu. S posadom od 380 ljudi, brod u kolovozu 1799. diže sidro u Lorientu. U rujnu iste godine vodi slavnu bitku s britanskom fregatom Serapis. Već na samom početku bitke, njegov brod počinje propuštati vodu i prijeti mu potonuće. Na poziv zapovjednika Serapisa Pearsona da se preda, Jones uzvraća:"Još se nisam ni počeo boriti!". Te riječi ostaju zauvijek zapisane u američkoj povijesti. Jones navodi Dobričinu Richarda uz bok Serapisa i uspijeva ga osvojiti. Slavodobitno se vraća u Lorient na fregati na kojoj se vijori američka zastava. Njegov je vlastiti brod naime potonuo.

Neko vrijeme Jones ostaje u Francuskoj a onda odlazi u Rusiju na dvor carice Katarine II, koja ga imenuje admiralom. Umro je 1792. u Francuskoj. Njegov je pepeo kasnije prenesen u kapelu Pomorske akademije u Annapolisu.

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi kôd]