John Paul Jones

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi John Paul Jones (razvrstavanje).
John Paul Jones

John Paul Jones (Škotska, 6.7. 1747. - Francuska, 18.7. 1792.) pridružio se 1760. svom starijem bratu koji se nastanio u Virginiji. U ranoj se mladosti prikljućuje trgovačkoj mornarici i u početku plovi sjevernim Atlantikom. Nakon služenja na brodovima koji su prevozili crno roblje, dobiva zapovjedništvo nad jednim brigantinom i počinje se baviti krijumčarenjem. Godine 1775. pridružuje se američkoj pobunjeničkoj mornarici koja se tek stvar i dobiva čin drugog časnika jedne fregate. Dolazi u Nantes i Brest, gusari protiv Britanaca i plijen doprema u Brest.

Godine 1779. zapovijeda brodom što ga je Francuska poklonila mladoj američkoj mornarici, a koji je sam prekrstio u Dobričina Richard, u čast Benjaminu Franklinu. S posadom od 380 ljudi, brod u kolovozu 1799. diže sidro u Lorientu. U rujnu iste godine vodi slavnu bitku s britanskom fregatom Serapis. Već na samom početku bitke, njegov brod počinje propuštati vodu i prijeti mu potonuće. Na poziv zapovjednika Serapisa Pearsona da se preda, Jones uzvraća:"Još se nisam ni počeo boriti!". Te riječi ostaju zauvijek zapisane u američkoj povijesti. Jones navodi Dobričinu Richarda uz bok Serapisa i uspijeva ga osvojiti. Slavodobitno se vraća u Lorient na fregati na kojoj se vijori američka zastava. Njegov je vlastiti brod naime potonuo.

Neko vrijeme Jones ostaje u Francuskoj a onda odlazi u Rusiju na dvor carice Katarine II, koja ga imenuje admiralom. Umro je 1792. u Francuskoj. Njegov je pepeo kasnije prenesen u kapelu Pomorske akademije u Annapolisu.

Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]