Jeans

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Džins (engl. jeans), farmerice, farmerke ili traperice su pantalone koje se prave tradicionalno od denima, dok se danas prave od raznog materijala uključujući pamuk i somot. U početku su se koristile kao radno odelo, a kasnije su postale veoma popularne među mladima 1950-tih. Najpoznatiji brendovi su Levis (engl. Levi's) i Rengler (engl. Wrangler). Danas su farmerice popularne u celom svetu i postoje u mnogim stilovima i bojama.

Farmerke

Istorija[uredi | uredi kod]

Najraniji poznati predhodnik farmerica je debelo indijsko pamučno platno (engl. dungaree) iz XVI veka. Platno se bojalo u indigo i tako se prodavalo mornarima u Bombaju.

Farmerice su prvi put bile proizvedene u Đenovi kada je ovaj grad bio nezavisna republika i pomorska sila. Napravljene su za pripadnike Đenovljanske mornarice gde su se zahtevala odela za sve vremenske prilike. Koren engleske reči jeans odnosno blue jeans leži u francuskom izrazu koji se u to vreme koristio: blue de Genes.

Levi Štraus (engl. Levi Strauss), bavarski trgovac u San Francisku, prodavao je farmerice rudarima po Kaliforniji 1850-tih. Džejkob Dejvis (engl. Jacob Davis) je bio krojač koji je zajedno sa Štrausom patentirao farmerice sa bakarnom dugmadi kao pojačanje. Kasnije farmerice nose ostali radnici, među kojima i farmeri i traperi. Tako nastaju izrazi u srpskohrvatskom jeziku.

Farmerice u Jugoslaviji[uredi | uredi kod]

Su se pojavile šezdesetih godina dvadesetog veka. Imali su ih samo oni koji su imali rođake u inostranstvu. Farmerice su mogle još jedino da se kupe u "Komisionima" po značajno većoj ceni. Najpoznatije marke su bile "Levi Štraus" ali i "Li", "Super Rajfl". Poreklo farmerki "Super rajfl" je bila verovatno Italija.

Farmerice su izvestan period vremena bile zabranjene za nošenje u školama kao "neprihvatljivo dekadentne za socijalističku mladež"!. Onaj ko bi došao u školu u farmericama bio bi vraćen kući da se presvuče i "pristojno obuče".

Farmerice iz Novog Pazara[uredi | uredi kod]

Farmerice su pre dvadesetak godina počele da se proizvode u Novom Pazaru, ali kao falsifikati poznatih firmi. To su bile male privatne krojačke radionice. Vremenom, kvalitet se bio sve bolji, tako da je danas Novi Pazar, verovatno, najveći proizvođač farmerki u Evropi.

Povezano[uredi | uredi kod]