Traper

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Traper
Trapper
Izgled trapera s kraja 19. vijeka
Izgled trapera s kraja 19. vijeka
Izgled trapera s kraja 19. vijeka
Država  SAD
 Kanada

Traper (engleski: Trapper, od riječi trap = zamka) je historijski izraz za lovca na divlje životinje po Sjevernoj Americi.

Izraz je bio popularan u 19. vijeku kad je eksport dabrovih krzna iz Amerike u Evropu bio na vrhuncu.

Historija[uredi | uredi kod]

Kako je vatreno oružje bilo prilično neprecizno i komplicirano za upotrebu (nakon svakog hitca trebalo je nanovo puniti oružje barutom i sačmom) prvi evropski kolonisti u 16. i 17. vijeku radije su postavljali zamke nego se koristili puškama.

Lov osobito na krznaše, dugo vremena bio je ekonomski najisplativija djelatnost po Sjevernoj Americi, pa su se i najmoćnije kompanije 18. i 19. vijeka i bavile trgovinom krznima.

Kanadski traperi kompanije Hudson Bay

Britanci su sa svojom kompanijom Hudson Bay osnovanom još 1670. dugo držali monopol u trgovini krznima, tek početkom 19. vijeka pojavile su se američke kompanije kao American Fur Company (1808.-1842.) i Rocky Mountain Fur Company (1822. - 1834.) koje su mogle konkurirati Britancima.

Kako se granica divljine i netaknute prirode zvana Divlji Zapad pomicala prema zapadu i sjeveru, tako su se i traperi selili prema tim krajevima. Krajem 19. vijeka lov na krznaše preselio se na Aljasku i sjevernu Kanadu pa je tamo i Kompanija Hudson Bay osnovala svoju trgovačku stanicu 1847.[1]

Kalifornijski traper snimljen oko 1900.

Traperi i graničari poput Davy Crocketta, John Coltera, Jim Bridgera i Buffalo Billa postali su mitologizirani američki heroji, popularni širom svijeta. Tako da je i njihova odjeća naročito hlače - traperice postala modni hit 1960-ih

Traperi danas[uredi | uredi kod]

Još i danas ima oko 200 000 trapera po Kanadi i Aljasci koji se kao nekad, bave lovom na krznaše.[2]

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Alaska's Trapping Heritage (engleski). Alaska Trappers Association. Pristupljeno 22. 11. 2012. 
  2. Back in Style: The Fur Trade (engleski). The New York Times. Pristupljeno 22. 11. 2012. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]