Jasminka Domaš

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Jasminka Domaš
Nema slobodne slike
Rođen/a 5. septembar 1948. (1948-09-05) (dob: 70)
Banja Luka, FNR Jugoslavija
Nacionalnost Jugoslavenka, Hrvatica
Etnicitet Židovka[1][2]
Državljanstvo Hrvatska
Alma mater Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu
Zanimanje spisateljica

Jasminka Domaš (Banja Luka, 5. 9. 1948) hrvatska spisateljica, novinarka i znanstvenica.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Jasminka Domaš rođena je u Banja Luci 5. 9. 1948 godine. Diplomirala politologiju na Sveučilištu u Zagrebu. Magistrirala je biblijski i suvremeni judaizam. Specijalizirala se za problematiku nacionalnih manjina i međureligijske odnose. Suradnica je mnogih domaćih i stranih časopisa. S područja judaizma objavila je više od tri stotine priloga. Gost je predavač na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu - Studij religijske kulture. Suradnica je više teoloških fakulteta u Hrvatskoj na kojima predaje judaizam. Od 1995 do 1998 godine snimila je više od dvije stotine dokumentarnih svjedočanstava za američku Zakladu za vizualnu povijest Preživjeli svjedoci holokausta, čiji je osnivač i predsjednik Steven Spielberg. Članica je Svjetske konferencije religija za mir, hrvatskog P.E.N.-a i Hrvatskog društva pisaca. Obnašala je razne dužnosti u Židovskoj općini Zagreb, te i nadalje obnaša u Kulturnom društvu "Miroslav Šalom Freiberger" i Hrvatskom helsinškom odboru. Više godina bila je predsjednica Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj. U Bet Israelu obnaša dužnost glasnogovornice. Jedna je od rijetkih židovskih spisateljica u Hrvatskoj, a pojedina su joj književna djela objavljena i na njemačkom, engleskom, talijanskom, češkom i slovenskom jeziku. Zapažen je i njezin doprinos međureligijskoj suradnji i zauzimanju za ljudska prava. Više od dvadeset godina na Prvom programu Hrvatskog radija objavljuje priloge iz judaizma u emisiji "Duhovna misao".[2] Magistar je teoloških znanosti i napisala je više televizijskih scenarija.[3]

Bibliografija[uredi - уреди | uredi izvor]

  • 1996 Obitelj - Mišpaha
  • 1997 Tjedne minijature slobode (zbirka kratkih priča)
  • 1999 Šabat šalom (prikaz židovskih vjerovanja i običaja u nizu kratkih eseja)
  • 2000 Biblijske priče - prinos razumijevanju biblijskih značenja
  • 2001 Rebeka u nutrini duše (roman)
  • 2003 Židovska meditacija - istraživanje mističnih staza judaizma

Obitelj[uredi - уреди | uredi izvor]

Knjigu Obitelj objavili su židovsko Kulturno društvo "Miroslav Šalom Freiberger" i Novi liber iz Zagreba 1996 godine. Hrvatski kulturni centar iz Eisenstadta, uz potporu austrijskog saveznog kancelarstva i vlade Burgenlanda knjigu je objavio na njemačkom i engleskom jeziku 2002 godine. U toj je knjizi Jasminka je istražila povijest i sadašnjost židovske zajednice u Hrvatskoj i njezinu ukorijenjenost u kulturu, gospodarski i duhovni život Hrvatske i Europe.

Biblijske priče[uredi - уреди | uredi izvor]

Biblijske priče - prinos razumijevanju biblijskih značenja, objavili su Židovska općina Zagreb i Kulturno društvo "Miroslav Šalom Freiberger", 2000 godine. Biblijski tekstovi nisu samo osnovica za vjerničko židovstvo i kršćanstvo te u velikoj mjeri i za islamsku religiju nego se mogu promatrati i kao glavna sastavnica zapadne civilizacije. Uz vjerodostojne izvore i tumačenja u knjizi se razotkriva stvarna dubina značenja biblijskih priča.

Rebeka u nutrini duše[uredi - уреди | uredi izvor]

Roman Rebeka u nutrini duše objavljen je na hrvatskom jeziku u izdanju Židovske općine Zagreb i Kulturnog društva "Miroslav Šalom Freiberger" 2001, a na talijanskom 2003 godine u izdanju nakladničke kuće La mongolfiera te na njemačkom jeziku u izdanju austrijskog kitab- verlaga. Rebeka simbolizira sudbinu Židova u Holokaustu, ali uključuje i bitno pitanje današnjice: je li dovoljno biti različit pa da se ljudsko biće pretvori u žrtvu. To je ujedno i potresan zapis o ljubavi, vjeri i nadi.

Židovska meditacija[uredi - уреди | uredi izvor]

Židovska meditacija - istraživanja mističnih staza judaizma djelo je objavljeno 2003 godine u izdanju MISL iz Zagreba. Židovska gnoza stara je preko dvije tisuće godina, od židovskoga gnosticizma na prijelazu u novu eru, Mekavah misticizma zasnovanoga na Ezekijelovoj viziji do Kabale utemeljene u 12. i 13. stoljeću u Španjolskoj i južnoj Francuskoj. U toj knjizi Jasminka Domaš daje pregled različitih meditativnih tehnika uz tumačenje mnogih pojmova iz židovskog misticizma. U knjizi je i kabalistički rječnik.

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Darko Matić. Naše tribine: U svijetu kabale. Udruga slijepih Zagreb. Preuzeto 24. 3. 2014
  2. 2,0 2,1 Tijela zajednice > Glasnogovornica. Židovska vjerska zajednica Bet Israel. Preuzeto 24. 3. 2014
  3. Autori: Jasminka Domaš. Nakladnička kuća Fraktura. Preuzeto 24. 3. 2014