Hrvatski helsinški odbor

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava, skraćeno Hrvatski helsinški odbor ili HHO je nevladina organizacija koja se bavi zaštitom i promicanjem ljudskih prava u Hrvatskoj. Osnovana je 31. ožujka 1993. od strane intelektualaca, umjetnika, novinara, pravnika i drugih javnih ličnosti, kao filijala Internacionalne helsinške federacije (čiji je formalni član bio do njenog raspuštanja 2008). 14. travnja 2003. se registrirao kao domaća udruga u skladu s hrvatskim zakonima.

Ciljevi HHO-a[uredi | uredi kod]

  • podupirati, promicati i implementirati principe Završnog akta Konferencije o sigurnosti i suradnji u Europi, potpisane u Helsinkiju kolovoza 1975., i svih pratećih dokumenata; ostvarivati, podržavati, promicati principe UN-a vezane za ljudska prava, te u djelo provoditi dokumente Vijeća Europe;
  • podupirati razvijanje demokratskih institucija i promicati vladavinu prava, ljudska prava i obrazovanje za ove vrijednosti;
  • organizirati istraživanje i dokumentaciju u vezi s ljudskim pravima u Hrvatskoj;
  • pomoći žrtvama kršenja ljudskih prava i onima čija su prava ugrožena.

HHO svake godine pruža pomoć u prosječno 1200-2000 novih slučajeva kršenja ljudskih prava, što uključuje do 5000 osoba. Organizacija kontinuirano obavještava javnost o pitanjima ljudskih prava i po potrebi potiče rasprave o sistemskim uzrocima najtežih problema, čime utječe i na sistemske promjene.

Članstvo i suradnja[uredi | uredi kod]

HHO je bio član Međunarodne helsinške federacije do njenog raspada 2008. godine; bio je i član Mreže kuća ljudskih prava do 2008. i Balkanske mreže za ljudska prava (ne djeluje od 2008.). surađuje s hrvatskim pravosudnim, javnim upravnim i drugim relevantnim institucijama, kako u radu na slučajevima kršenja ljudskih prava, tako i u razvijanju novih sistemskih rješenja.

HHO surađuje sa sličnim organizacijama u regiji jugoistočne Europe (ostalih postjugoslavenskih zemalja, kao i Albanije, Grčke itd.), kao i diljem Europe.

Članovi HHO-a[uredi | uredi kod]

Hrvatski helsinški odbor ima približno 30 članica i članova. U njegovom profesionalnom uredu radilo je do 2008. 10 zaposlenica i zaposlenika. Članstvo u organizaciji i plaćeni rad striktno su razdvojeni; članovi (uključujući predsjednika, pravnike itd.) rade na strogo volonterskoj osnovi, a zaposlenici nisu članovi udruženja. Time organizacija osigurava vjernost svojoj glavnoj misiji i sprečava premještanje ciljeva prema kratkoročnijim ili užim interesima.

Predsjednici[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]