Hrvatski helsinški odbor

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava, skraćeno Hrvatski helsinški odbor ili HHO je nevladina organizacija koja se bavi zaštitom i promicanjem ljudskih prava u Hrvatskoj. Osnovana je 31. ožujka 1993. od strane intelektualaca, umjetnika, novinara, pravnika i drugih javnih ličnosti, kao filijala Internacionalne helsinške federacije (čiji je formalni član bio do njenog raspuštanja 2008). 14. travnja 2003. se registrirao kao domaća udruga u skladu s hrvatskim zakonima.

Ciljevi HHO-a[uredi - уреди | uredi izvor]

  • podupirati, promicati i implementirati principe Završnog akta Konferencije o sigurnosti i suradnji u Europi, potpisane u Helsinkiju kolovoza 1975., i svih pratećih dokumenata; ostvarivati, podržavati, promicati principe UN-a vezane za ljudska prava, te u djelo provoditi dokumente Vijeća Europe;
  • podupirati razvijanje demokratskih institucija i promicati vladavinu prava, ljudska prava i obrazovanje za ove vrijednosti;
  • organizirati istraživanje i dokumentaciju u vezi s ljudskim pravima u Hrvatskoj;
  • pomoći žrtvama kršenja ljudskih prava i onima čija su prava ugrožena.

HHO svake godine pruža pomoć u prosječno 1200-2000 novih slučajeva kršenja ljudskih prava, što uključuje do 5000 osoba. Organizacija kontinuirano obavještava javnost o pitanjima ljudskih prava i po potrebi potiče rasprave o sistemskim uzrocima najtežih problema, čime utječe i na sistemske promjene.

Članstvo i suradnja[uredi - уреди | uredi izvor]

HHO je bio član Međunarodne helsinške federacije do njenog raspada 2008. godine; bio je i član Mreže kuća ljudskih prava do 2008. i Balkanske mreže za ljudska prava (ne djeluje od 2008.). surađuje s hrvatskim pravosudnim, javnim upravnim i drugim relevantnim institucijama, kako u radu na slučajevima kršenja ljudskih prava, tako i u razvijanju novih sistemskih rješenja.

HHO surađuje sa sličnim organizacijama u regiji jugoistočne Europe (ostalih postjugoslavenskih zemalja, kao i Albanije, Grčke itd.), kao i diljem Europe.

Članovi HHO-a[uredi - уреди | uredi izvor]

Hrvatski helsinški odbor ima približno 30 članica i članova. U njegovom profesionalnom uredu radilo je do 2008. 10 zaposlenica i zaposlenika. Članstvo u organizaciji i plaćeni rad striktno su razdvojeni; članovi (uključujući predsjednika, pravnike itd.) rade na strogo volonterskoj osnovi, a zaposlenici nisu članovi udruženja. Time organizacija osigurava vjernost svojoj glavnoj misiji i sprečava premještanje ciljeva prema kratkoročnijim ili užim interesima.

Predsjednici[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]