Inženjerski menadžment

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Inženjerski menadžment je naučna disciplina koja proučava i primenjuje inženjerske principe u planiranju, operativnom menadžmentu u industriji i proizvodnim operacijama.

Inženjerski menadžment može da se definiše i kao specifični oblik menadžmenta koji je potreban da se uspešno vode pojedinačni projekti, preduzeća i ljudi u oblasti proizvodnje, industrijskog dizajna, građevinarstva, informaciono-telekomunikacionih tehnologija, saobraćaja ili međunarodne trgovine.

Obrazovanje[uredi | uredi kod]

Postoji mnogo obrazovnih i sertifikacionih programa dostupnih da obezbede osnovne, master i doktorske studije koje pružaju fakulteti za inženjerski menadžment. Osnovni studijski programi omogućavaju inženjerima lakše snalaženje u poslovnom okruženju.

Uslovljen zahtevima brzog razvoja nauke i tehnologije inženjerski menadžment je tokom godina dostigao nivo akademske oblasti. Kandidati za master studije su obavezni da poseduju akademsku diplomu osnovnih studija u kompatibilnim oblastima kao što su računarske nauke, matematika ili druge nauke. Master studije omogućavaju tehnička znanja, tako da predstavljaju balans između akademsko-opšteobrazovnih, naučno-stručnih, stručno-aplikativnih i teorijsko-metodoloških predmeta koji odgovaraju tradicionalnim MBA programima. Specijalizacija u određenim oblastima, odnosno sertifikacioni programi, mogu uključivati industrijski inženjering, menadžment tehnologija, sistem inženjering, proizvode i procese, kvalitet, organizacioni menadžment, operativni menadžment, informaciono-telekomunikacione tehnologije i sisteme, upravljanje projektima, marketingom i finansijama. Industrijska i profesionalna udruženja nude sertifikat programa kroz organizovane stručne radionice i treninge, koji potvrđuje znanja i veštine inženjera menadžmenta.

Obavezne veštine i discipline[uredi | uredi kod]

Uspešni inženjeri menadžmenta obično zahtevaju obuku i iskustvo u jednom domenu, kao što je menadžment uopšte i menadžment specifičnih inženjerskih disciplina. Pored toga, uspešni inženjeri menadžmenta moraju da shvate da su faktori koji dovode do toga da pojedinac nastavi karijeru u inženjerskom menadžmentu često sasvim drugačiji od onih principa kojima se rukovode pojedinci vođeni isključivo preduzetničkim razmišljanjem. Shodno tome, veštine koje su potrebne za trenera, mentora i motivisane tehničke profesionalce često su veoma različite od onih koje su potrebne za pojedince u drugim oblastima.

Organizacije inženjerskog menadžmenta[uredi | uredi kod]

Postoji veliki broj društava i organizacija posvećenih oblasti inženjeringa. Jedno od najelitnijih društava je Društvo inženjerskog menadžmenta Srbije (DIMS), koje redovno objavljuje publikacije, organizuje predavanja, organizuje stručne kurseve itd. DIMS ostvaruje saradnju sa preduzećima, rukovodeći se zajedničkim interesima, u cilju unapređivanja svojih delatnosti i racionalnijeg korišćenja raspoloživih kadrovskih i materijalnih resursa, a naročito u organizovanju i izvođenju stručne prakse studenata, uključivanju stručnih lica organizacije u razne oblike permanentnog obrazovanja i usavršavanja, izradi naučnih i stručnih projekata i analiza za potrebe trećih korisnika, opšte-tehničkoj saradnji, kao i drugim poslovima od obostranog interesa. DIMS sarađuje sa Fakultetom za inženjerski menadžment.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]