Igraće karte

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Karte Hrvatice 1.jpg

Hrvatice - karte za Belu / Belot[uredi - уреди | uredi kôd]

Karte za šnaps
Uz sam Radovanov portal trogirske katedrale dovršen oko 1240. godine urezane su šah i trilja

Igraće karte je naziv za komade papira, kartona ili plastike koji služe za igranje kartaških igara. Skup igraćih karata naziva se špil. Osim za zabavu (kartanje, opsjenarski trikovi, gatanje), igraće karte mogu služiti i za profesionalno kockanje.[uredi - уреди | uredi kôd]

Nisu sve igraće karte jednake. Razlikuju se po tipovima kartaških igara za koju su namijenjene. Svaka igraća karta u špilu je različita, a označene su bojom, simbolima i različitim motivima po kojima se karte daju lako složiti.

Vjeruje se da su se prvim igraćim kartama služili u istočnoj Aziji (Koreja i Kina), a kasnije su odande, preko Indije i Egipta donesene u Europu. Danas se u različitim dijelovima svijeta koriste različiti špilevi igraćih karata za igre koje su karakteristične za to područje.

Hrvatski povjesničar Miho Barada pri proučavanju starog arhiva grada Trogira pronalazi dokument s datumom 4. veljače 1272. pod signaturom Domini Valentini Petri u kojem se spominju karte i igra na karte. (Miho Barada, JAZU, Trogirski spomenici, Dio I., svezak I.)

Tako postoje:

Mađarice[uredi - уреди | uredi kôd]

Glavni članak: Mađarice
žir zelena crvena bundeva
Bay eichel.svg Bay laub.svg Herz1.gif Schellen1.gif

U Hrvatskoj, Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj i Sloveniji popularne su igraće karte Mađarice. Špil se sastoji od 32 karte, po 8 u svakoj boji. Boje su: žir (tref), zelena (pik), bundeva (karo) i crvena (herc). Karte su poredane kao VII (7), VIII (8), IX (9), X (10), dečko, dama, kralj, as.

Unter, dama i as simbolički označavaju povijesne osobe i godišnja doba. Tako imamo:

Najpopularnija kartaška igra koja se u nas igra s ovim tipom igraćih karata jest belot.

Talijanske karte[uredi - уреди | uredi kôd]

Glavni članak: Talijanske karte

Talijanske igraće karte u špilu sadrže 40 igraćih karata, po 10 u četiri različite boje: špade, kupe, dinari (denari) i baštoni (bate). Karte imaju vrijednost: 2, 3, 4, 5, 6, 7, as (aš), fan(a)t, konj i kralj. Najpoznatije igra koje se igraju ovim kartama u Hrvata jesu briškula i trešeta, a nešto manje i trijumf.

Talijanke
špade kupe dinari, denari baštoni, bate
Spade.png Coppe.png Denari.png Bastoni.png

Hrvatice[uredi - уреди | uredi kôd]

Glavni članak: Hrvatice (igraće karte)
Set od 52 karte

Špil igraćih karata hrvatica (naziv iz Zagore) (drugdje: karte za poker, "francuske igraće karte") sadrži 52 igraće karte, po trinaest u svakoj od četiri boje. Boje su: ditelina/pik (), srce/herc (), dijamant/karo () i list/tref (). Karte su po hijerarhiji poredane: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J (luda, džoker), Q (kraljica), K (kralj), A (as). S ovim tipom karata može se igrati poker, preferans, bridž, blackjack (ajnc) i dr.

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi kôd]