Idriz Demirović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Idriz ef. Demirović
Rođenje14. marta 1947., Ulcinj
NacionalnostAlbanac
VjeroispovijestIslam

Idriz ef. Demirović (također: Idris ef. Demirović; Ulcinj, 14. marta 1947.), crnogorski je teolog albanskog porijekla.[1] Autor je najpoznatije Sufare: uvoda u kur'ansko pismo, početnice za učenje arapskog pisma u mektebu, na bosanskom i albanskom jeziku.

Biografija[uredi | uredi kod]

Idriz Demirović je rođen 1947. godine u Kravarima, Ulcinj. Osnovnu školu završio je u Vladimiru, a medresu u Prištini, gdje je i diplomirao na Filozofskom fakultetu, na odsjeku orjentalistike. Postdiplomske studije je pohađao na Intersveučilišnom centru u Dubrovniku, na odsjeku za kulturnu historiju Mediterana, a magistrirao je u Zagrebu. Godine 1969. postavljen je za imama u Dobrim Vodama, gdje je služio do premještaja za imama Omerbašića džamije u Starom Baru i vjersko-prosvjetnog referenta toga medžlisa Islamske zajednice. Na zasjedanju Vrhovnog sabora Islamske zajednice u SFR Jugoslaviji, održanom 24. maja 1976. godine, izabran je za predsjednika Starješinstva Islamske zajednice u Crnoj Gori, sa neograničenim mandatom.

Od 1988. do 1992. godine bio je predsjednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice u SFR Jugoslaviji. Za vrijeme njegovog predsjedavanja Vrhovnim saborom, tačnije 1990. godine, ovaj najviši zakonodavni organ ondašnje Islamske zajednice usvojio je novi Ustav Islamske zajednice u SFR Jugoslaviji, kojim je, pored ostalog, predsjednicima mešihata ograničen mandat na četiri godine sa mogućnošću još jednog reizbora. Na toj dužnosti je ostao sve do 1994. odnosno do usvajanja Ustava Islamske zajednice u Crnoj Gori. Tragičnim raspadom Jugoslavije, Sabor Islamske zajednice u Crnoj Gori, 16. oktobra 1994. godine donio je svoj Ustav Islamske zajednice kojim je potvrđen kontinuitet Islamske zajednice Crne Gore, zadržavajući duhovno jedinstvo sa činiocima državne zajednice, ali i sopstvenim nasljeđem koje je ustanovljeno Ustavom Knjaževine Crne Gore iz 1905. godine. Za prvog reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori izabran je Idriz ef. Demirović. Njegov doprinos do penzionisanja septembra 2003. godine, posebno se ogledao u obnovi džamija i jačanju Islamske zajednice u Crnoj Gori sa mladim kadrovima sa kojima je inicirao i relizirao ideju da se u Crnoj Gori gradi medresa. Kamen temeljac za obrazovnu ustanovu Mehmed Fatih u Milješu postavljen je 21. maja 2000.godine.

Autor je Sufare: uvoda u kur'ansko pismo, početnice za učenje arapskog pisma u mektebu, na bosanskom i albanskom jeziku, te niza drugih naučnih radova objavljenih u crnogorskim i inostranim časopisima.[2]

Bibliografija[uredi | uredi kod]

  • Sufara: uvod u kur'ansko pismo (Sarajevo, 1978)

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Dragutin Papović: ISLAMSKA VJERSKA ZAJEDNICA U CRNOJ GORI 1965-1990. MATICA, br. 75, jesen 2018.
  2. „Mr Idriz ef.Demirović, mudrac u teškom zemanu”. skalaradio.com. 2017-08-05. Pristupljeno 2020-12-30. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]