IJ (Amsterdam)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
IJ
Satelitska snimka jezera IJ
Satelitska snimka jezera IJ
Država  Holandija

IJ (čita se Ej) je nekadašnji zaljev Zuiderzeea, a danas jezero, dio puno većeg Markermeera[1], poznat kao luka i riva grada Amsterdama, na zapadu nizozemske provincije Sjeverna Holandija.

Geografske karakteristike[uredi - уреди | uredi izvor]

IJ koji je dubok do 15,10 m, razdvaja historijski centar Amsterdama (binnenstad) od sjevernog Amsterdama.
IJ je podijeljen na dva dijela, na Binnen-IJ (unutrašnji IJ) ili Afgesloten-IJ (zatvoreni IJ), i Buiten-IJ (vanjski IJ). Ta dva jezera odvojena su nizom ustava. [1]

Na zapadu je Binnen-IJ direktno povezan sa Sjevernim morem i lukom IJmuiden, preko Noordzeekanaala. [1]

Na istoku se Buiten-IJ širi u IJmeer i Markermeer. [1]

Preko IJ-a od 1897. voze trajekti, koji imaju sve manje putnika (osim turista) otkad je izgraađeno puno mostova i tunela preko IJ-a. [1]

U srednjem vijeku izgrađeni su nasipi duž IJ-a, koji su branili Amstedram od poplava. Sredinom 19. vijeka , odlučeno je da se branom pregradi i isuši Zuiderzee, istovremeno je izgrađen Noordzeekanaal (otvoren 1876.) koji je povezao Amsterdam direktno sa Sjevernim morem, tako da zatvaranje Zuiderzeea nije ugrozilo grad kao luku.

IJ na holandskom znači voda[1], to ime potječe iz zapadnofrizijske riječi za potok ie[1], sa velikim slovima IJ počinju i imena brojnih drugih velikih vodenih površina u Nizozemskoj IJmuiden, IJsselmeer.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 "IJ" (holandski). Rijkswaterstaat. http://www.rijkswaterstaat.nl/water/feiten_en_cijfers/vaarwegenoverzicht/ij/index.aspx. pristupljeno 07. 02. 2014. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]