Honduraška vojna hunta (1956–1957)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Honduraška vojna hunta (španjolski: Junta Militar) bila je vojni trijumvirat koji je vladao Hondurasom od 21. listopada 1956. do 21. prosinca 1957. godine. Vojna hunta je na vlast došla mirnim pučem, koji je ujedno bio i prvi državni udar u modernoj historiji Hondurasa, a odstupila je s vlasti nakon osiguravanja temelja za demokratizaciju zemlje.

U vrijeme vojnog udara, zemljom je vladao nepopularni predsjednik Julio Lozano Díaz, koji je kao potpredsjednik Hondurasa 1954. godine uzurpirao vlast, nakon što na predsjedničkim izborima nijedan kandidat nije ostvario apsolutnu većinu. Lozanova administracija bila je izrazito nepopularna te vojska krajem 1954. godine izvela mirni puč i preuzela kontrolu nad državom. Na čelu hunte bili su Roberto Gálvez Barnes, Roque Jacinto Rodríguez Herrera i Héctor Caraccioli Moncada, dok je Roberto Palma Gálvez bio njezin tajnik. Cilj hunte bio je osigurati temelje za demokratske izbore, a ne provođenje vojne diktature.

U nešto više od godinu dana, hunta je realizirala nekoliko značajnijih projekata među kojima su bili povratak liberalnih čelnika Ramóna Villede Moralesa i Óscara Floresa iz prisilnog egzila, davanje amnestije za sva kaznena djela, osnivanje departmana Gracias a Dios te značajna reforma osnovnog i visokog školstva. Uz to, hunta je organizirala i opće izbore 21. kolovoza 1957. godine.

Pred kraj mandata, hunta je počela pucati zbog internih sukoba. Gálvez Barnes je 16. studenog 1957. napustio istu, a naslijedio ga je Oswaldo López Arellano; Roque Jacinto Rodríguez Herrera je nedugo zatim sporazumno napustio huntu. Hunta je 21. prosinca 1957. godine službeno raspuštena, a vlast je predala u ruke Ramóna Villede Moralesa, koji je izabran na šestogodišnji predsjednički mandat.