Manuel Zelaya

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Manuel Zelaya
Manuel Zelaya

Mandat
27. siječnja 2006. – 28. lipnja 2009.
Potpredsjednik   Elvin Santos (2006–2008)
Arístides Mejía (2009; povjerenik)
Prethodnik Ricardo Maduro
Nasljednik Roberto Micheletti (v.d.)

Rođenje 20. rujna 1952.
Honduras Catacamas, Honduras
Politička stranka Liberalna stranka (do 2011.)
LIBRE
Supružnik Xiomara Castro

José Manuel Zelaya Rosales (Catacamas, 20. rujna 1952.) je honduraški političar koji je od 2006. do 2009. godine obnašao dužnost predsjednika Hondurasa. Rođen je kao najstariji sin bogatog biznismena te je naslijedio nadimak svog oca, Mel. Prije nego je ušao u politiku, Zelaya je sudjelovao u unosnom obiteljskom poslu s drvom.

Izabran kao kandidat Liberalne stranke 27. siječnja 2006. godine, Zelaya je s godinama sve više koketirao s ljevicom te je čak pristupio ljevičarskoj organizaciji ALBA, koju je tadašnji osnovao venezuelanski predsjednik Hugo Chávez. Tokom 2009. godine, Zelaya je pokušao promijeniti Ustav i tako si omogućiti reizbor za predsjednika, međutim naišao je na žestoku opoziciju; taj je sukob doveo do izbijanja ustavne krize u Hondurasu, koja je kulminirala državnim udarom u kojem je vojska, po naredbi Vrhovnog suda, uhitila i prisilno deportirala Zelayju u Kostariku. Istoga dana, Nacionalni kongres ga je smijenio, a vršitelj dužnosti do kraja Zelayjina mandata postao je predsjednik parlamenta, Roberto Micheletti.

Zelaya se u rujnu 2009. godine tajno vratio u Honduras te je boravio u brazilskoj ambasadi u Tegucigalpi do 2010. godine, kada je ponovo protjeran, ovoga puta na Dominikansku Republiku. Tamo je boravio sve do 2011. godine, kada mu je omogućen povratak u zemlju, nakon što su sudovi odbacili optužbe za korupciju protiv njega. Po povratku u zemlju, nastavio se baviti politikom.

Od 1976. godine je u braku sa Xiomarom Castro, koja se 2013. godine kandidirala na predsjedničkim izborima kao kandidatkinja Zelayjine nove stranke, LIBRE. Izgubila je od Juana Orlanda Hernándeza, čovjeka koji je, ironično, 2017. godine uspio provesti ustavne promjene i tako si omogućio reizbor za predsjednika, odnoso uspio je provesti ono zbog čega je Zelaya inicijalno svrgnut i protjeran.