Genoveva Brabantska

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Genoveva u šumi, autor: Adrian Ludwig Richter

Genoveva Brabantska (njemački: Genoveva von Brabant; francuski: Geneviève de Brabant; nizozemski: Genoveva van Brabant) je izmišljeni lik plemkinje koja je bila protagonistica popularnih srednjovjekovnih legendi u Zapadnoj Evropi.

U većini verzija priče Genoveva je prikazana za vjerna i neporočna supruga trierskog palatina Siegfrieda koju za vrijeme njegovog odsutstva majordom Golo pokušava zavesti, a kada mu to ne uspije, lažno je optuži za preljub. Genoveva je potom osuđena na smrt, ali je krvnik u posljednji trenutak poštedi i omogući joj da se sinom skloni u Ardene gdje će sljedećih šest godina živjeti u jednoj pećini, pri čemu će ih hraniti jedan srndać. Na kraju ih muž, koji je u međuvremenu otkrio pravu istinu, prilikom lova sretne i vrati svome domu.

Većina historičara smatra da je Genovevin lik temeljen na stvarnoj ličnosti Marije Brabantske, supruge bavarskog vojvode Ludwiga II, koji je svoju suprugu dao pogubiti 1256. godine zbog preljuba, a što su trubaduri i usmena predaja kasnije pretvorili u priču o nedužnoj žrtvi nesporazuma. Iako su se slične priče pojavljivale u brojnim srednjovjekovnim pjesmama i sličnim tekstovima, lik Genoveve se pod svojim imenom prvi put spominje 1472. godine u tekstu Matthiasa Emmicha. Nakon toga je postao predmetom brojnih obrada u književnim i umjetničkim djelima.

Djela temeljena na legendi[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]