Frano Lasić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Frano Lasić
glumac, pjevač
Biografske informacije
Rođenje12.11. 1954.
Rijeka
SupružnikMilena Matić
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac, pjevač
Znamenite uloge
Melkior Tresić u Kiklopu

Frano Lasić je jugoslavenski i hrvatski glumac i pevač iz Dubrovnika. Rođen je 12.11.1954.g. u Rijeci ali od malih nogu živi u Dubrovniku. Završio je fakultet strojarstva u Dubrovniku ali se time nikada nije bavio. Još u srednjoj školi zainteresovao se za glumu i nastupao je u dubrovačkom kazalištu “Marin Držić”.

Svoj prvi film Okupacija u 26 slika Lordana Zafranovića snima 1978. Nakon toga odlučuje da se posveti glumi. Godine 1983. odlazi u Ameriku gde je proveo sedam godina i gde je završio produkciju i glumu. Nakon Amerike kraće vreme je živeo u Engleskoj i u Beču. Do danas je igrao u preko 55 filmova sa područja Jugoslavije. Najzapaženiju ulogu ostvario je u filmu Slučaj Harms Slobodana Pešića (1987.) i u Kiklopu režisera Antuna Vrdoljaka iz 1982. koji je rađen po romanu Ranka Marinkovića. U njemu tumači lik kazališnog kritičara Melkiora Tresića, anksioznog intelektualca koji se potuca po zagrebačkim ulicama i kavanama razmišljajući o svojoj sudbini uoči nadolazećeg vrtloga drugog svetskog rata.

Na Sarajevo Film Festivalu 2021 održana je svetska premijera filma ”Elegija lovora” u kojoj Frano tumači glavnu ulogu. Ovo je debitantsko ostvarenje mladog režisera i scenariste iz Crne Gore, Dušana Kasalice. Glavnu žensku ulogu igra Savina Geršak..

Na televiziji se prikazuje serija ”Dinastija” u kojoj Frano ima jednu od glavnih uloga a koja je rađena na osnovu istoimene američke sapunice iz osamdesetih godina prošlog veka. Osim u ovoj, u poslednje vreme, zabeležio je uloge u serijama ”Dnevnik velikog Perice”, ”Aleksandar od Jugoslavije”, ”Ubice mog oca”.

Početkom 2000ih, igrao je u telenovelama "Villa Maria", "Obični ljudi" i "Dolina sunca", kao i po ulozi Marinka Ružića u sapunici "Zabranjena ljubav". Takođe, igrao je i u vrlo popularnim serijama, kao što su ”Selo gori a baba se češlja”, ”Budva na pjenu od mora”, ”Bitange i princeze”, ”Beležnica profesora Miškovića”.

Ostvario je i kratku ali zapaženu muzičku karijeru. 1983.g. nastupa na Splitskom festivalu zabavne glazbe sa pesmom Đela Jusića Zagrljeni koja je postala veliki hit. Takođe njegova pesma Volim te budalo mala bila je pobednica Zagrebfesta, a objavljuje i LP Frano Lasić gde se pored ovih hitova nalazi i hit Dobro jutro.

Od 2015. u beogradskom Domu omladine, Frano, zajedno sa dalmatinskom klapom Smrika, održava već tradicionalne novogodišnje koncerte, a od 2019. i stanovnici Novog Sada mogu da uživaju u sjajnom izvođenju evergrin domaćih i stranih hitova.

2017. je sa Smrikom nastupio u Cadogan Hall u Londonu, gde je koncert imao humanitarni karakter.

Frano Lasić strastveni je jedriličar i sa svojom decom često jedri. Voli ronjenje ali i ostale sportove, među kojima skijanje i tenis. Posljednjih godina nastupa u telenovelama kao što su Villa Maria, Obični ljudi i Zabranjena ljubav. Takođe, igrao je i u vrlo popularnim serijama, kao što su ”Selo gori a baba se češlja”, ”Budva na pjenu od mora”, ”Zvezdara", ”Bitange i princeze”.

U braku je sa umetnicom Milenom Lasić sa kojom ima sina Nikolasa.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]