Fall Weiss (1939)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Raspored njemačkih snaga (označenih crveno) na dan 31. augusta 1939. sa planiranim pravcima prodora u poljsku teritoriju.


Fall Weiss (sh. Bijeli plan ili Bijeli slučaj) je ratni plan koji je nacistička Njemačka 1939. godine izradila za slučaj oružanog sukoba sa Poljskom. Konačna je verzija usvojena 15. juna 1939. a primjena je započela 1. septembra kada je izvršena invazija Poljske, čime je započeo Drugi svjetski rat.

Osnove plana su zacrtane još 1928. godine u vrijeme Weimarske Republike, kada je na njemu počeo raditi Werner von Fritsch. Konačno uobličavanje je omogućilo komadanje Čehoslovačke kojim je Njemačka proširila svoju operativnu osnovicu. Sam su plan izradili Günther Blumentritt i Erich von Manstein kao štapski oficiri Gerda von Rundstedta u zapovjedništvu Grupe armije Jug u Šleskoj.

Plan je previđao da se Poljska napadne iz tri pravca:

  • glavni udar je trebao biti iz područja Šleske, odnosno preko zapadne poljske granice;
  • drugi udar je trebao biti iz područja Istočne Pruske prema jugu;
  • pomoćni udar je trebao biti sa juga sa teritorija pro-njemačke Slovačke.

Sve njemačke snage su svoje napredovanje trebale koncentrirati na područje Varšave, odnosno pokušati opkoliti, a samim time i odsjeći poljske snage zapadno od Visle. Fall Weiss je u tom smislu predstavljao tipičan primjer tzv. uništavajuće bitke, odnosno dvostrukog obuhvata na strategijskoj razini, ali je također predstavljao prvi koji je nastojao primjeniti moderna tehnološka dostignuća, odnosno važnu ulogu dao oklopnim jedinicama i avijaciji. Važan aspekt plana je bila i propaganda, odnosno psihološko ratovanje, te predviđao brojne mjere kojima je svrha bila izazivanje dezorganizacije i demoralizacije u neprijateljskim redovima. Kada je 1. septembra primijenjen u praksi, imao je izuzetan uspjeh, i smatra se prvom primjenom doktrine blitzkriega.

Vidi još[uredi | uredi kod]