Exposition Universelle (1900)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Eiffelov toranj i Nebeski globus

Exposition Universelle 1900 bila je jubilarna svjetska izložba održana u Parizu, Francuska, koja je trebala pokazati dosege proteklog stoljeća i dati podstreka novom. Ova manifestacija bila je i prezentacija novog stila u umjetnosti Art Nouveau.

50 milijuna posjetitelja[uredi | uredi kod]

Izložba je trajala od 15. travnja do 12. studenog 1900.. Posjetilo ju je više od 50 milijuna posjetitelja, što je brojka koju je nadmašila samo izložba u Osaki 1970.. Posebna komisija kojoj je predsjedao Gustave Eiffel je nagradila zlatnom medaljom Lavra Proskurjakova za projekt mosta preko rijeke Jenisej kod Krasnojarska. Sajam je okupio više od 76.000 izlagača, na prostoru od 1,12 km četvornih. Za ovu izložbu je podignuto puno građevina i objekata, koji su i danas ponos Pariza; Gare de Lyon (kolodvor Lyon), Gare d'Orsay (danas je pretvoren u Muzej d'Orsay), Most Alexandra III, Grand Palais, La Ruche i Petit Palais. Za ovu veliku manifestaciju puštena je u rad i prva linija Pariškog metroa poznata kao "Ligne 1".

Dio ove velike manifestacije bile su i ljetne olimpijske igre 1900., na kojima su prvi put nastupile žene.

Dosezi[uredi | uredi kod]

Most Alexandra III.

Na ovoj svjetskoj izložbi kao novina prikazan je zvučni film, pokretne stube, instant juha ( od američke tvrtke Campbell Soup Company). Na izložbi je i Rudolf Diesel izložio svoj motor koji je bio na dizelski pogon. Bilo je puno panoramskih slika, i prikaza novih panoramskih tehnika, kao što su Cinéorama, Mareorama i Transsibirska željeznička panorama.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]