Dumbo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dumbo
Originalni kino-poster
RežijaBen Sharpsteen
ProducentWalt Disney
Scenario
sinopsis: Otto Englander
Joe Grant
Dick Huemer
PredložakDumbo; autor:
Helen Aberson i Harold Pearl
NaracijaJohn McLeish
UlogeEdward Brophy
Herman Bing
Margaret Wright
Sterling Holloway
Cliff Edwards
MuzikaFrank Churchill
Oliver Wallace
StudioWalt Disney Productions
DistribucijaRKO Radio Pictures
Datum(i) premijere
23. 10. 1941 (1941-10-23)
Trajanje64 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet$813,000
Bruto prihod$1,600,000

Dumbo je američki animirani film iz 1941. godine, koga je producirao Walt Disney i koji je primjerno prikazan 23. oktobra 1941. u distribuciji RKO Radio Pictures.

Četvrti film u seriji Walt Disneyevih animiranih klasika, Dumbo se temelji na priči Helen Aberson i ilustracijama Harolda Pearla za prototip lutke ("Roll-a-Book").[1] Glavni lik je Jumbo Jr., polu-antropomorfni slon kome su dali podrugljiv nadimak "Dumbo". Ismijavaju ga zbog velikih ušiju, ali je on zapravo sposoban letjeti pri čemu svoje uši koristi kao krila. Kroz cijeli film, njegov jedini prijatelj, osim majke je miš po imenu Timothy — što je odnos koji parodira stereotipno neprijateljstvo miševa i slonova.

Dumbo je napravljen kako bi pokrio financijske gubitke filma Fantasia. Napravljen je na jednostavan i ekonomičan način, te je sa 64 minuta trajanja jedan od najkraćih Disneyevih animiranih filmova.

Radnja

[uredi | uredi kod]

Dok se cirkuske životinje prevoze, Mrs. Jumbo, jedna od slonica, dobija bebu od rode. Slonovsku bebu brzo počinju zadirkivati zbog velikih ušiju i daju joj nadimak "Dumbo".

Kada se cirkus postavi, Mrs. Jumbo gubi živce zbog grupe dječaka koji se izruguju njenom sinu, te je zatvorena i proglašena ludom. Dumbo je izopćen od drugih slonova i nema majku da se brine o njemu; ostaje sam, sa izuzetkom samonametnutog mentora i zaštitnika Timothy Q. Mouse, koji prema njemu osjeća sućut te postaje odlučan da ga pomogno usreći.

Direktor cirkusa tjera Dumboa na vrh piramide slonova, ali zbog Dumbovih ušiju cirkuska točka krene krivo zbog čega se piramida ruši a drugi slonovi ozlijeđeni. Dumbo je zbog toga degradiran u klauna te igra u točki tokom koje pada u bačvu sa filom za pitu. Iako je tako stekao popularnost i slavu, Dumbo mrzi svoj novi posao i nesretniji je nego ikada prije.

Kako bi odobrovoljio Dumboa, Timothy ga vodi posjetiti majku. Dumbo na povratku plače, a zatim počne štucati zbog čega ga Timothy odvede da popije vodu iz vjedra u kome je netko slučajno ispraznio bocu šampanjca. Zbog toga Dumbo i Timothy postanu pijani i haluciniraju ružičaste slonove (što čini znamenitu sekvencu Ružičasti slonovi na paradi).

Sljedeće jutro se Dumbo i Timothy bude na stablu. Timothy se pita kako su se tamo popeli i zaključuje da je Dumbo tamo doletio koristeći svoje velike uši kao krila. Timothy uz pomoć grupe vrana potakne Dumboa da opet poleti, koristeći psihološki trik "magičnog pera" kako bi mu dao povjerenje u svoje sposobnosti.

Ponovno u cirkusu, Dumbo mora opet izvesti točku pada sa visoke zgrade, ovaj put s daleko veće visine. Na putu dolje, Dumbo gubi pero, a Timothy mu govori da pero nije bilo magično te da može letjeti. Dumbo uspije zaustaviti sunovrat te leti oko crikusa, konačno se osvećujući svojim mučiteljima dok ga gleda zapanjena publika.

Nakon ove izvedbe Dumbo postaje medijska senzacija, Timothy postaje njegov menadžer, a Dumbo i Mrs. Jumbo dobijaju privatne vagone u crikuskom vlaku.

Glasovi

[uredi | uredi kod]
 • Naslovni lik je Dumbo, a što je nadimak koji nosi Jumbo Jr., slon s velikim ušima pomoću kojih može letjeti. Kao i Dopey/Glupko u Snjeguljici i sedam patuljak, Dumbo nema govornu ulogu.
 • Edward Brophy kao Timothy Q. Mouse, antropomorfički miš koji postaje jedini prijatelj Dumboa i njegove majke Mrs. Jumbo. On uči Dumboa kako postati "deveto čudo svijeta", odnosno jedini keteći slon na svijetu. Nigdje se ne spominje po imenu, ali je njegov potpis vidljiv na ugovoru za novinsku fotografiju na kraju filma.
 • Verna Felton (van špice) kao Mrs. Jumbo, Dumbova majka; također i kao Slonovski matrijarh, ženski vođa cirkuskih slonova.
 • Herman Bing kao Direktor cirkusa, iako ne istinski zao, prikazan je kao strog i povremeno bahat čovjek. Pojavljuje se kao negativac u Disney's Villains' Revenge
 • Margaret Wright kao Casey Junior, lokomotiva koja vuče cirkuski vlak. Casey Junior ima 2-4-0 aranžman kotača, četverokotačni vagon, veliki dimnjak u obliku repa, malu kapicu, kratkio kotao, malu kupolu sa zviždaljkom na vrjhu i mali hvatač ispred.
 • Sterling Holloway kao Mr. Stork
 • Cliff Edwards kao Jim Crow
 • Hall Johnson Choir kao Crow Chorus
 • Noreen Gammill kao Slon Catty
 • Dorothy Scott kao Slon Giddy
 • Sarah Selby kao Slon Prissy
 • Malcolm Hutton kao Skinny
 • John McLeish kao narator

Izvori

[uredi | uredi kod]
 1. Obituary: Helen Aberson Mayer. www.independent.co.uk. April 12, 1999. pristzp 30. IX 2009.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]