Država Yue

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Proljeće i Jesen
Cai
Cao
Chen
Chu
Hua
Jin
Lu
Qi
Qin
Shu
Song
Wei
Wu
Yan
Yue
Zheng
Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi
Zaraćene države
Chu
Han
Qi
Qin
Shu
Song
Wei
Yan
Yue
Zhao
Dinastija Zhou

Yue (kineski: 越國; pinyin: yuègúo) je bila država u Kini za vrijeme perioda Proljeća i Jeseni i Zaraćenih država, smještena u suvremenom Zhejiangu. Za vrijeme Proljeća i Jeseni, glavni grad je bio u Guijiu (会稽), nedaleko od suvremenog grada Shaoxinga. Nakon osvajanja Wua, kraljevi Yuea su svoju prijestolnicu pomakli na sjever, u bivšu prijestolnicu Wua (suvremeni Suzhou).

Prema Sima Qianu, vladari te države su smatrali kako vode porijeklo od Yua Velikog, a Guoyu spominje kako je njihovo prezime bilo Mi (isto kao i kraljevi Chua).

Drevni kineski tekstovi ne spominju Yue sve dok se nije krajem 6. vijeka pne. našla u sukobu sa svojim sjevernim susjedom - Wuom. Nakon nekoliko decenija sukoba kralj Goujian od Yuea je uspio poraziti i anektirati Wu godine 473. pne., pa je tako Yue postala jedna od najmoćnijih država na početku perioda Zaraćenih država.

Godine 334. pne. je Država Yue, pod vladavinom Wu Jianga, šestog po redu potomka Goujiana, poražena i anektirana od Chua. Drugi sin Wu Jianga, Ming Di, imenovan je od vladara Chua da upravlja mjestom Wu Cheng (današnji okrug Wu Xing u provinciji Zhejiang), te je dobio titulu markiza od Ou Yang Tinga . Nakon što je Chu poražena od Qina godine 223. pne., titulu je ukinuo Ying Zheng, car Qina. Potomci su uzeli prezime Ou, Ouyang ili Ou Hou (kasnije nestalo) u znak sjećanja na tu titulu.

Nakon pada Yuea, vladajuća porodica se preselila u Fujian te osnovala kraljevstvo Minyue, koje se održalo sve dok ga oko godine 150. pne. nije osvojila dinastija Hany. Gradovi Minyuea, sagrađeni od kamena, iskopani su u Fujianu te predstavljaju izvor podataka o pogrebnim običajima Yuea.

Država je bila poznata i po kvaliteti svoje metalurgije, posebno u slučaju mačeva. Primjeri uključuju vrlo dobro očuvani Mač Goujiana i mač kralja Zhou Goua (州勾). Znamenita ljepotica Xi Shi bila je rodom iz Yuea.

V. također[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]