Yu Veliki

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Yu Veliki

(kineski: (21. vijek pne.), rođen kao Sì Wénmìng kineski: 姒文命), često nazivan Yu Veliki (大禹 Dà-Yǔ), bio je prvi vladar i osnivač dinastije Xia. Povremeno se smješta među Tri Uzvišena i Pet Careva, a najpoznatiji je po tome što je naučio narod tehnike kontrole poplava kojima su ukroćene kineske rijeke i jezera.

Yu je ustanovio svoju prijestolnicu u gradu Yang City(阳城), prema Bambuskim analima, na drugu godinu svoje vladavine, a prije toga je bio premijer bivšeg kralja Shuna. Na 5. godinu svoje vladavine je iodržao sastanaka sa svim vođama država (诸侯) u Tushanu (涂山). Na 8. godinu vldavine je održao sastanak sa svim vođama država u Kuaijiju (会稽), a kako bi osigurao svoje prijestolje, ubio je jednog od voda sjevernih država, Fangfenga (防风氏).

Yu i poplava[uredi | uredi kod]

Yuov otac, Gun (鯀), bio je zadužen od Yaoa (堯) da regulira poplave, ali je bio neuspješan u svom pokušaju, te ga je zbog toga pogubio kasniji vladar Shun (舜). Regrutiran kao nasljednik svog oca, Yu je počeo kopati nove riječne kanale i isušivati korita, na što je utrošio trinaest teških godina zajedno s 20.000 radnika.

Yu je poznat kao primjer ustrajnosti i odlučnosti. Slave ga kao savršenog državnog službenika. Postoje brojne priče o tome kako mu je rad na usavršavanju melioracijskih tenika bio tako važan da je samo tri puta u trinaest godina došao kod svoje kuće, ali nikada nije ušao u nju — razlog je bio taj što je bio uvjeren da će mu ponovni susret s porodicom skrenuti pažnju s problema kontrole poplava.

Shun je bio tako impersioniran Yuevim naporima da ga je odredio kao nasljednika prijestolja umjesto vlastitog sina.

Smrt[uredi | uredi kod]

Prema historijskim tekstovima, Yu je umro na planini Kuaiji (južno do današnjeg Shaoxinga) dok je lovio na južnoj granici svog carstva, te je tamo pokopan, a mauzolej je bio sagrađen u njegovu čast. Brojni drevni carevi su tamo odlazili kako bi obavili ceremonije u njegovu počast, uključujući Qin Shi Huanga. Hram Dayu Ling (大禹陵), je bio sagrađen na tradicionalnom mjestu održavanja ceremonija. Vladao je Kinom 45 godina prema Bambuskim analima.

Vanjski link[uredi | uredi kod]


Dinastija Xia
Prethodi:
Shun
Kralj Kine
c. 2183. pne. – c. 2138. pne.
Slijedi:
Qi