Car Yao

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Yao (vladar))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Yao (tradicionalni kineski:堯, pojednostavljeni kineski:尧) (2353 - 2234. pne.) bio je legendarni kineski vladar, jedan od Tri Uzvišena i Pet Careva. Također poznat kao Yaotang-shi (陶唐氏), rođen je pod imenom Yi Fangxun (伊放勳) ili Yi Qi (伊祈) kao drugi sin cara Kua i Qingdu (慶都). Također je poznat kao Tang Yao (唐堯).

S obzirom da je slavljen kao moralno savršeni kralj-mudrac, Yaoova dobrota i briga za narod je često služila kao uzor budućim kineskim monarsima i carevima. Rani Kinezi su često govorili o Yaou, Shunu i Yuu kao historijskim ličnostima, a moderni historičari vjeruju da oni predstavljaju poglavice, odnosno vođe plemenskih saveza koji su uspostavili jedinstveni i hijerarhijski sistem vlasti u prijelaznom periodu prema patrijarhalnom feudalnom društvu.

Prema legendi, Yao je postao vladarom u dobi od 20 te umro u dobi od 119 godina kada ga naslijedio Veliki Shun, koji se bio vjenčao s njegove dvije kćeri.

Jedno od mnogih dostignuća koje se pripusuje Yaou je pronalazak igre weiqi (go), navodno u svrhu zabavljanja vlastitog slaboumnog sina.

V. također: Kineska mitologija

Vanjske veze[uredi | uredi kod]


Tri Uzvišena i Pet Careva
Prethodi:
Ku
Car Kine
cca. 2333. pne. – cca. 2234. pne.
Slijedi:
Shun