Jin (država)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Upozorenje: Nije specificirana vrijednost za "ime_genitiv"
晉國
Država Jin
Vojvodstvo
11. vijek pne.–349. pne. ?
 
?
 
?
Glavni grad Nije naveden
Politička struktura Vojvodstvo
Historija
 - Uspostava
 - Prestanak
Valuta Kineska kovanica; lopatasta kovanica
Proljeće i Jesen
Cai
Cao
Chen
Chu
Hua
Jin
Lu
Qi
Qin
Shu
Song
Wei
Wu
Yan
Yue
Zheng
Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi

Jin (tradicionalni kineski: 晉; pojednostavljeni kineski: 晋; pinyin: Jìn) bila je drevna kineska država, jedna od najmoćnijih u Periodu Proljeća i Jeseni, smještena u današnjoj provinciji Shanxi. Jin je osnovao Tang Shuyu, potomak kraljevske porodice Zhou. Pred kraj Perioda Proljeća i Jeseni, se raspao na tri dr ave: Han, Zhao i Wei. Raspad Jina se ponekad smatra početkom perioda Zaraćenih država; sve tri države su imale važnu ulogu u tom periodu.

Vjerojatno najveći od svih vladara Jina bio je vojvoda Wen od Jina, drugi od Pet hegemona u Periodu Proljeća i Jeseni. Rođen kao Chóngěr 重耳, bio je drugi po redosljedu nasljedstva i nitko nije očekivao da će postati vojvoda. Plašeći se atetntata, pobjegao je iz zemlje u Qin za vrijeme vladavine njegovog brata vojvode Xiana, te se vratio nakon što je vojvoda Xian ubijen.

Kao vojvoda je doveo Jin do slave - vodio je mnoge ratove sa svojim najljućim suparnikom, državu Chu (od čega je bila najpoznatija pobjeda u bitci kod Chengpua 632. pne.), te promicao strategiju prvog Hegemona, vojvode Huana od Qija - "Štovanje kralja i obrana od barbara", pri čemu je kralj bio vladar Zhoua u Luoyangu. Vojvoda je bio poznat po viteškim načelima - nakon rata sa svojim saveznikom, kraljem Qina, naredio je da se odnosi dvije države vrate na normalu te čak sagradio spomenike u čast žrtava koje su podnijeli Qin vojnici. Kineski izraz "Prijateljstvo Qina i Jina", koji znači neraskidivu vezu, potječe iz tog perioda.

Jin je, pak, kroz svoje postojanje imao problema s borbama za nasljedstvo. Tako su vladari Jina godine 746. pne. osnovali sjeverno od prijestolnice grad po imenu Quwo (曲沃). Godine 679. pne. vellmože iz Quwoa su uzurpirali prijestolje Jina. Vojvoda Xian od Jina je, pak, bio poznat po krvavim čistkama vlastite porodice.

Jin je imao nekoliko glavnih grdova. Prvi je bio Tang (唐); njegovi ostaci se nalaze u suvremenom Qucun (曲村). Prijestolnica je potom premještena u E (鄂), potom Jiang (绛) i konačno Xintian (新田). Ostaci Xintiana se nalaze u suvremenoj Houmi.

Jin je službeno prestao postojati 403. pne. kada su velmože Weija, Zhaoa i Hana otišlui kralju Zhoua u Luoyang kako bi ih se proglasilo samostalnim vojvodama. Većina historičara, međutim, te tri države zajednički naziva "3 Jina".