Donja Saksonija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zastava
Državna zastava Donje Saske
Grb
Državni grb Donje Saske
Statistika
Glavni grad:Hanover
Površina:47,618 km²
Stanovnika:8,002,916 30.9. 2004.
Gust. stanovništva:168 st./km²
Web-stranica:niedersachsen.de
ISO 3166-2:DE-NI
Politics
Ministar-predsjednik:Christian Wulff (CDU)
Vladajuće stranke:CDU/FDP
Karta

Donja Saska ili Donja Saksonija (njemački: Niedersachsen) je pokrajina u sjevernom dijelu Njemačke, u donjenjemačkom jezičnom prostoru. To je površinom druga po veličini (iza Bavarske) pokrajina u Njemačkoj. Glavni grad pokrajine je Hannover.

Zemljopis[uredi | uredi kod]

Prostorni položaj[uredi | uredi kod]

Donja Saska na sjeveru izlazi na Sjeverno more i donji tok Elbe. Jedina iznimka je Amt Neuhaus, koji je na desnoj obali Elbe. Na jugoistoku graniči sa Harzom, njemačkim srednjim gorjem Veći dio zemlje je na sjevernonjemačkoj nizini. Na sjeveroistoku se pruža Lüneburger Heide. Dok tu dominira siromašno tlo (vriština) i pijesak, na istoku i jugoistoku je najbolje tlo Njemačke. U takvim uvjetima (glinasto i pjeskovito tlo) je ovdje poljoprivreda razvijena i uspješna.

Donju Sasku obilježavaju rijeke Aller, Vezer, Ems i Elba.

Najviši brijeg je Wurmberg (971 m) u Harzu.

Klima[uredi | uredi kod]

Klima je u Donjoj Saskoj određena umjerenim temperaturama i dovoljnom količinom vlage. To znači, da se klima ove Pokrajine može smatrati maritimnom.

Granice[uredi | uredi kod]

Susjedne pokrajine su Schleswig-Holstein, Hamburg, Mecklenburg-Zapadno Pomorje, Brandenburg, Saska-Anhalt, Tirinška, Hessen, Sjeverna Rajna-Vestfalija i Bremen. Niti jedna pokrajina Njemačke ne graniči sa tako velikim brojem pokrajina.

Osim toga, Donja Saska graniči i sa Nizozemskom, a izlazi i na obalu Sjevernog mora.

Povijest[uredi | uredi kod]

Donja Saska je novoosnovana nakon 2. svjetskog rata. Prije toga je bila dio britanske okupacijske zone u (dotadašnjem) Njemačkom Reichu. Savezna pokrajina obuhvaća nekadašnja područja Kraljevine Hannover (1866. do 1946. pruske provincije Hannover, 1946. Zemlja Hannover), Velikog vojvodstva Oldenburg, Vojvodstva Braunschweig i Kneževine Schaumburg-Lippe.

Ime "Donja Saska" kao naziv za regiju je puno starije.; ime i grb nove pokrajine potiču plemena Sasa, koji su naseljavali otprilike područje današnje Donje Saske i neka područja uz njene granice. Pra(Jezik) domaćeg stanovništva je donjesaski, jedan od donjenjemačkih jezika. Dodatak "Donja" potječe još iz srednjeg vijeka (Donjosaski Carski okrug) i razlikuje staru Sasku zemlju od kasnije iz dinastičkih razloga nastale "Gornje saske".

Postoji uska veza nastala personalnom unijom u 18. stoljeću između vladajuće kuće u Hannoveru i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Irske. "Pjesma donjih Sasa" se smatra himnom Pokrajine.

Politika[uredi | uredi kod]

Na Pokrajinskim izborima 2. veljače 2003. je SPD pretrpjela težak poraz i izgubila vladajuću većinu. Pobjednik na izborima je bila CDU koja vlada u koaliciji sa FDPom.

Ako donjesaski parlament ne bude ranije raspušten, slijedeći izbori prema Pokrajinskom Ustavu mogu biti najranije 4. studenog 2007. a najkasniji dozvoljeni datum je 3. veljače 2008.

U Bundesratu Donja Saska ima najveći mogući broj glasova, šest, kao i Bavarska, Baden-Württemberg i Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Gospodarstvo[uredi | uredi kod]