Divlje govedo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Divlje govedo
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Artiodactyla
Porodica: Bovidae
Potporodica: Bovinae
Rod: Bos
Vrsta: B. taurus
Dvojni naziv
Bos taurus
Linnaeus, 1758.

Divlje govedo (lat. Bos taurus) u užem smislu je vrsta goveda koje je predak današnjeg domaćeg goveda. U širem smislu, naziv "divlje govedo" koristi se ponekad za sva goveda koja nisu domesticirana.

Među najpoznatije podvrste divljeg goveda spadalo je pragovedo (Bos taurus primigenius), rasprostranjeno u Euroaziji, ali istrijebljeno još u 17. stoljeću. Njegovo ime ponekad se koristi kao sinonim za cijelu vrstu. Indijsko govedo zebu vodi porijeklo od jedne druge podvrste goveda, azijskog tura, (Bos taurus namadicus), koja se još prije oko 300.000 godina odvojila od bliskoistočnih i euroazijskih podvrsta. Prema mišljenju nekih stručnjaka, preci zebu goveda bi se mogli smatrati zasebnu vrstu, Bos indicus. Genetička istraživanja koja su provedena 1994. su dokazala, da domaća goveda ne potječu od jedne vrste predaka kao što se to do tada smatralo, nego da potječu od dvije različite linije. To bi značilo, da je divlje govedo dva puta domesticirano, nezavisno jedno od drugog, jednom u Indiji, i jednom u pordučju Sredozemlja.

Često se sreće, da se divljem govedu daje znanstveno ime Bos primigenius, a domaćem govedu Bos taurus. No obzirom da oba pripadaju jednoj te istoj vrsti, treba za jedne i druge koristiti stariji naziv, Bos taurus.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

Ostali projekti[uredi | uredi kod]

SVI SUBCRIBE NA YT KANAL SaraHD

Wikivrste imaju podatke o: Divljem govedu