Damir Bužleta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Damir Bužleta (Pula, 2. lipnja 1958.), hrvatski glazbeni pedagog.

Rođen 1958. godine u Puli gdje na Pedagoškom fakultetu završava studij glazbene kulture. Zaposlen u OKUD Istra kao nastavnik harmonike i organizator kulturno-umjetničkih programa. Njegovi učenici na državnim i međunarodnim natjecanjima ostvaruju zapažena priznanja i nagrade.

Dirigent je harmonikaškog orkestra "Stanko Mihovilić" od 1989 do 2009. koji pod njegovim vodstvom koncertira diljem Europe i Amerike te osvaja prve nagrade na međunarodnim natjecanjima u Hrvatskoj, Italiji, Češkoj Republici, Njemačkoj i Francuskoj. Kao gost dirigent u više je navrata gostovao u Italiji. Članom je ocjenjivačkih orkestara i solista. Obnaša funkciju tajnika stručnog odbora Međunarodnog susreta harmonikaša, po mnogo čemu jedinstvene i međunarodno poznate i ugledne manifestacije i voditelj Međunarodne ljetne škole u Puli koju osniva 1992. koja svake godine okuplja najznačajnije svjetske pedagoge i koncertne umjetnike te veliki broj domaćih i stranih polaznika.

Uz pedagoški rad i organizacijske poslove bavi se i skladanjem za harmonikaške orkestre i pjevačke zborove. Njegova djela izvode se kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Član je Hrvatskog društva skladatelja. Dirigent je mješovitog pjevačkog zbora "Matko Brajša-Rašan" od 1995. s kojim nastupa na domaćim i stranim, međunarodnim smotrama i festivalima.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]