Crkva Svete Petke u Beogradu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Crkva Svete Petke u Beogradu

Naziv crkve Crkva Svete Petke
Lokacija Beograd
Srbija
Izgrađena 1937

Crkva Svete Petke se nalazi u Donjem Gradu Beogradske tvrđave i podignuta je na mestu čudotvornog izvora, u neposednoj blizini crkve Ružica, podignute posle 1867. godine. Sadašnja kapela je sagrađena 1937. godine po projektu arhitekte Momira Korunovića. Njene unutrašnje zidove i svodove pokrivaju mozaici, koje je 1980-83. godine izradio slikar Đuro Radulović.

Istorija[uredi | uredi kod]

Kapela Svete Petke je podignuta u periodu kada su mošti ove svetiteljke premeštene u Beograd. Njene mošti su prenete na molbu kneginje Milice Sultanu. Deo moštiju je prenet 1417. godine u kapelu koju je podigao nepoznati velikodostojnik iz Donjeg grada. Nakon turskog osvajanja Beograda 1521. mošti su odnete u Carigrad. 1641. godine ih otkupljuje moldavski vojvoda i prenosi u grad Jaši. Crkva Ružica i dalje čuva jednu časticu moštiju Svete Petke.

Nije poznato da li je pominjana kapela bila podignuta u blizini izvora, kao ova današnja. Ta prvobitna kapela je bila u obliku zemunice u koju se ulazilo niz stepenice. Zbog lošeg stanja, na inicijativu Patrijarha Varnave, na današnjem mestu je izgrađena i osveštana kapela na dan Svete Petke 1937. godine. Prilikom kopanja temelja pronađeni su ostaci nekog starijeg hrama i iskopane su brojne kosti vojnika poginulih tokom odbrane Beograda 1914 i 1915. godine.

Živopis kapele[uredi | uredi kod]

Kapela je dvaput živopisana. Prvi živopis je uradio akademski slikar Vladimir Predajević. Taj živopis je brzo propao zbog lošeg kvaliteta materijala koji je korišćen tokom radova, pa se drugi put koristila tehnika mozaika. Drugi živopis je uradio beogradski slikar Đuro Radulović između 1975. i 1982, a osveštao ga je Patrijarh German 27. februara 1983.

Galerija[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]