Cinizam

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Cinizam (iz stgrč. κυνισμός [kynismós] — oponašanje psa; stoga se koristi i reč pasotizam) termin je koji u kolokvijalnoj (u ovom slučaju najčešćoj) upotrebi označava drskost, grubu otvorenost, bestidnost.

Cinizam je i stav koji karakteriše opšte nepoverenje u tuđe motive. Cinična osoba ima generalni nedostatak vere ili nade u ljudsku vrstu; to su ljudi koje motiviše ambicija, želja ili požuda, pohlepa, veličanje, materijalizam (ugl. ekonomski), cilj (ne sredstvo), kao i sama mišljenja koja ta cinična osoba smatra uzaludnima ili besmislenima pa ih svodi na minimalističko razmatranje tj. omalovažavanje.

Izraz cinizam ponekad se pogrešno primenjuje i na učenje starogrčkih kinika (up. cinik), prema kojem je i nastao termin cinizam; kinici su odbijali sve konvencije i zagovarali težnju ka vrlinama i jednostavnom idealističkom načinu života.

Sinonimno značenje ima i reč desafekcija (koja označava bezosećajnost, što i jeste jedna karakteristika cinizma).

U novije (ređe i pređašnje) vreme česta pojava je politički cinizam,[1][2][3][4][5] npr. pri obraćanju političara u svetu, ali i tekstualno u zvaničnim dokumentima koje oni donose (proučava ga politička psihologija);[6] cinizma ima i u popularnoj kulturi,[7] npr. mimovi, putem televizije ili umetnosti generalno itd. Postoji i u medijskim krugovima (kao klasični novinarski ili pak političarski snimljeni ili cinizam druge vrste),[8][9] pri izveštavanju na televiziji, u novinama i sl. U običnom životu, kao normalna pojava moguća je privremena manifestacija cinizma tokom puberteta, najviše u adolescenciji (pri odnosu tinejdžera sa roditeljima, porodicom, prijateljima i drugima u okolini).[10][11][12]

Vidi još

[uredi | uredi kod]

Reference

[uredi | uredi kod]

Literatura

[uredi | uredi kod]
  • Opća enciklopedija JLZ, Zagreb, 1977.
  • Navia, Luis E. (1996). Classical Cynicism: A Critical Study. Contributions in philosophy. 58. Greenwood Publishing Group. str. 1. ISBN 9780313300158. Pristupljeno 2013-11-26. »For the cynic, accordingly, hypocrisy and deceitfulness, primitive selfishness and unbounded egoism, and gross materialism and disguised ruthlessness are the hidden characteristics of all human behavior.« 

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]
Potraži značenje riječi cinizam u
W(j)ečniku, slobodnom rječniku.