Canterbury (regija, Novi Zeland)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Canterbury
Waitaha
Regija
Canterbury Region
Lokacija Canterbury
Opći podaci
Država Novi Zeland
Uprava
SredišteChristchurch
TijeloRegionalno vijeće
PredsjednikMargaret Bazley
Geografija
 • Ukupna površina44,508 km2 (17,185 sq mi)
Stanovništvo (2015.)
 • Ukupno586,500

Canterbury (maorski: Waitaha) je najveća od 16 regija na Novom Zelandu.

Geografija[uredi | uredi kod]

S ukupnom površinom od 44,508 km2, Canterbury je daleko najveća regija na Novom Zelandu. Proteže se istočnom obalom Južnog otoka, a uglavnom ju se djeli na Sjeverni Canterbury, Središnji Canterbury i Južni Canterbury, mada je ta podjela čisto geografske prirode i nije nigdje formalizirana. Graniči sa svim regijama Južnog otoka osim s Nelsonom i Southlandom.

Administrativna podjela[uredi | uredi kod]

Središte regije, gdje zasjeda i Regionalno vijeće je u Christchurchu, koji je ujedno i najveći grad. Canterbury je podijeljen na devet distrikta i upravno područje grada Christchurcha.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Prema procjeni broja stanovnika iz 2015. godine u regiji živi 586,500 stanovnika,[1] po čemu je Canterbury druga regija na Novom Zelandu, odmah iza Aucklanda i ispred Wellingtona; ta brojka predstavlja 13% ukupne populacije Novog Zelanda. Najviše stanovnika, 381,800, živi u Christchurchu, dok su ostala urbana područja s preko 10,000 stanovnika Timaru, Ashburton, Rangiora i Rolleston; ostala naselja imaju preko 1,000, ali manje od 10,000 stanovnika.

Velik broj stanovnika ove regije je stranog porijekla, mahom britanskog i australskog, mada ima i velik broj stanovnika azijskog porijekla (Kina, Filipini, Indija, Južna Koreja).

Reference[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]