Tasman (distrikt)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Tasman
Ragija
Tasman District
Lokacija Tasman
Opći podaci
Država  Novi Zeland
Uprava
Središte Richmond
Tijelo Distriktno vijeće
Gradonačelnik Richard Kempthorne
Geografija
 • Ukupna površina 9,616 km2 (3,713 sq mi)
Stanovništvo (2015.)
 • Ukupno 49,500

Distrikt Tasman je jedna od 16 regija na Novom Zelandu, a nalazi se na sjeverozapadnom dijelu Južnog otoka. Distrikt je pod upravom Distriktnog vijeća Tasmana, koje zasjeda u Richmondu. Grad Nelson, koji se geografski nalazi u ovoj regiji, čini samostalnu samoupravnu cjelinu s odvojenim upravnim organima od Tasmana.

Geografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Distrikt Tasman se nalazi na sjeverozapadnom dijelu Južnog otoka, a graniči s regijama Marlborough i West Coast te gradom Nelsonom i njegovom regijom. Regija ima ukupnu površinu od 9,616 km², a u njoj se nalaze čak tri nacionalna parka - Abel Tasman, Nelson Lakes i Kahurangi.

Administrativna podjela[uredi - уреди | uredi kôd]

Distriktno vijeće ima svoje sjedište u Richmondu, koji je samo 10 kilometara udaljen od obližnjeg Nelsona. Lokalna samouprava ima i svoje ispostave u vanjskim dijelovima regije. Osim Richmonda, važnija naselja su Motueka, Brightwater, Collingwood, Murchison, Riwaka, Saint Arnaud, Takaka, Tapawera, Wakefield, Mapua i Kaiteriteri.

Stanovništvo[uredi - уреди | uredi kôd]

Prema procjeni broja stanovnika iz 2015. godine u regiji živi 49,500 stanovnika,[1] što je samo 1.1% ukupne populacije Novog Zelanda. Najviše stanovnika, njih 10,851, živi u Richmondu, dok je drugo najnaseljenije mjesto Motueka, s 8,050 stanovnika. Unatoč osjetnom rastu populacije, Tasman ostaje jedno od mjesta s najmanjom gustoćom stanovništva.

Nakon engleskog, drugi najčešće govoren jezik u Tasmanu je njemački, dok je u ostatku zemlje to maorski jezik. Među poznatim stanovnicima distrikta bio je i slavni fizičar i nobelovac, Sir Ernest Rutherford.

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi kôd]