Tasman (distrikt)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tasman
Ragija
Tasman District
Lokacija Tasman
Opći podaci
Država Novi Zeland
Uprava
SredišteRichmond
TijeloDistriktno vijeće
GradonačelnikRichard Kempthorne
Geografija
 • Ukupna površina9,616 km2 (3,713 sq mi)
Stanovništvo (2015.)
 • Ukupno49,500

Distrikt Tasman je jedna od 16 regija na Novom Zelandu, a nalazi se na sjeverozapadnom dijelu Južnog otoka. Distrikt je pod upravom Distriktnog vijeća Tasmana, koje zasjeda u Richmondu. Grad Nelson, koji se geografski nalazi u ovoj regiji, čini samostalnu samoupravnu cjelinu s odvojenim upravnim organima od Tasmana.

Geografija[uredi | uredi kod]

Distrikt Tasman se nalazi na sjeverozapadnom dijelu Južnog otoka, a graniči s regijama Marlborough i West Coast te gradom Nelsonom i njegovom regijom. Regija ima ukupnu površinu od 9,616 km², a u njoj se nalaze čak tri nacionalna parka - Abel Tasman, Nelson Lakes i Kahurangi.

Administrativna podjela[uredi | uredi kod]

Distriktno vijeće ima svoje sjedište u Richmondu, koji je samo 10 kilometara udaljen od obližnjeg Nelsona. Lokalna samouprava ima i svoje ispostave u vanjskim dijelovima regije. Osim Richmonda, važnija naselja su Motueka, Brightwater, Collingwood, Murchison, Riwaka, Saint Arnaud, Takaka, Tapawera, Wakefield, Mapua i Kaiteriteri.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Prema procjeni broja stanovnika iz 2015. godine u regiji živi 49,500 stanovnika,[1] što je samo 1.1% ukupne populacije Novog Zelanda. Najviše stanovnika, njih 10,851, živi u Richmondu, dok je drugo najnaseljenije mjesto Motueka, s 8,050 stanovnika. Unatoč osjetnom rastu populacije, Tasman ostaje jedno od mjesta s najmanjom gustoćom stanovništva.

Nakon engleskog, drugi najčešće govoren jezik u Tasmanu je njemački, dok je u ostatku zemlje to maorski jezik. Među poznatim stanovnicima distrikta bio je i slavni fizičar i nobelovac, Sir Ernest Rutherford.

Reference[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]