Otago (regija)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Otago
Ōtākou
Regija
Lokacija Otago
Opći podaci
Država  Novi Zeland
Uprava
Središte Dunedin
Tijelo Regionalno vijeće
Predsjednik Stephen Woodhead
Zamjenik David Shepherd
Geografija
 • Ukupna površina 31,209 km2 (12,050 sq mi)
Stanovništvo (2015.)
 • Ukupno 215,100

Otago (sjeverni maorski: Ōtākou) je jedna od 16 regija na Novom Zelandu. Naziv "Otago" je stara, južnjačka maorska riječ (sjeverni ekvivalent je "Ōtākou") koja je Europljanima predstavljena sredinom XIX. vijeka, međutim njezino točno značenje ostaje nejasno - neki pretpostavljaju da znači "izolirano selo", a drugi pak "mjesto crvene zemlje", što je referenca na crvenu glinu koja je česta u okolici Dunedina. Regija je poznata po proizvodnji vina, ali i kao jedan od sveučilišnih centara Novog Zelanda, u kojem boravi više od 25,000 stranih studenata.

Geografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Otago se nalazi na Južnom otku te se proteže preko planinskog dijela na zapadu do istočne obale otoka. S ukupno 31,209 km² površine, Otago je druga najveća regija na Novom Zelandu, iza susjednog Canterburyja. Uz prethodni, Otago još graniči i s regijama West Coast i Southland.

Administrativna podjela[uredi - уреди | uredi kôd]

Središte regije je u Dunedinu, gdje zasjeda i Regionalno vijeće. Ostala mjesta s više od 1,000 stanovnika su Queenstown, Oamaru, Wanaka, Cromwell, Alexandra, Balclutha, Milton i Mosgiel

Stanovništvo[uredi - уреди | uredi kôd]

Prema procjeni broja stanovnika iz 2015. godine u regiji živi 215,100 stanovnika,[1] što je oko 4.7% ukupne populacije Novog Zelanda. Većina stanovnika (54.6%), živi u urbanom području grada Dunedina, gdje živi čak 117,400 stanovnika, dok još samo Oamaru i Queenstown imaju više od 10,000 stanovnika.

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi kôd]