Cabo da Roca

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Cabo da Roca
Stjenoviti rt
Svjetionik na Cabo da Roca i Atlantik ispod njega
Svjetionik na Cabo da Roca i Atlantik ispod njega
Svjetionik na Cabo da Roca i Atlantik ispod njega
Koordinate: 38°46′N 9°29′W / 38.767°N 9.483°W / 38.767; -9.483
Država  Portugal
Visina 144 m[1]
Karta
Cabo da Roca na mapi Portugal
Cabo da Roca
Cabo da Roca
Cabo da Roca na karti Portugala

Cabo da Roca (hrvatskosrpski: Stjenoviti rt) ili Focinho Da Rosa (Crveni nos) je najzapadnija točka Evrope i Portugala[1]

Taj klif visok 144 metra [1]danas je popularna turistička destinacija, na platou rta nalazi se nalazi kameni obelisk sa pločom na kojoj su upisane geografske koordinate (38°47′N 9°30′W / 38.783°N 9.500°W / 38.783; -9.500), svjetionik iz 18. vijeka i prodavanica suvenira.

Na platou rta raširila se biljka karlobrotus iz Južne Afrike
Ploča sa koordinatama i svjetionik na platou rta

Cabo da Roca u historiji

[uredi | uredi kod]

Rimljani su taj rt zvali Promontorium Magnum, a u doba Velikih geografskih otkrića tadašnji mornari zvali su ga Lisabonska stijena ili Lisabonski rt. U 16. vijeku portugalski pjesnik Luís de Camões opjevao je Cabo kao mjesto gdje zemlja završava i počinje more (portugalski: Onde a terra se acaba e o mar começa).

Geografske karakteristike

[uredi | uredi kod]

Rt se nalazi u Parku prirode Sintra-Cascais, 42 km sjeverozapadno od Lisabona, 18 km sjeverozapadno od Sintre i 15 km sjeveroistočno od Cascaisa. Rt je kraj Masiva Sintra, kojeg su oceanski valovi abrazijom pretvorili u klif. Taj dio obale je mješavina pješčanih plaža i stjenovitih litica, koje su oko samog rta Cabo da Roca više od 100 metara. Oko samog rta geomorfološki sastav stijena je od gabra, diorita, vulkanskog breča i granita.

Granitne gromade i morske hridi duž obale

Veći dio vegetacije na rtu je nisko raslinje koje se prilagodilo silnim vjetrovima sa slanom vodom sa oceana. Nekoć je tu raslo drugačije i raznovrsnije bilje, danas veći dio platoa prekriva zeljasta biljka karlobrotus (Carpobrótus édulis) zvan kisela smokva ili podnevi cvijet iz Južne Afrike koja se nevjerojatno brzo i agresivno širi, od kad su je prije nekoliko desetljeća zasadili lokalni stanovnici.

Po zaštićenijim stijenama Cabo da Roca gnijezde se brojne ptice selice.

Bilješke

[uredi | uredi kod]
  1. 1,0 1,1 1,2 „Cape Roca”. Encyclopedia Britanica. 2011. Pristupljeno 18. 11. 2011. 

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]