Obelisk

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Obelisk u Buenos Ajresu

Obelisk (grč. "mali ražanj") označava monolit s četiri stranice koji se sužava prema vrhu na kojem se nalazi piramidion prekriven pločicom elektruma (smesa zlata i srebra). Obelisci su se postavljali u paru ispred pilona hramova. Obelisk predstavlja simbol Sunca i podseća na istorijski kult uspravljenog kamena na kojem se "odmaralo" Sunce nakon zalaska.

Obelisk je kao i piramida u starom Egiptu predstavljao zrake boga sunca koje su postale kamen, kao i vezu ovoga i onoga sveta. Obelisci su postavljani ispred piramida i hramova. Postavljani su ispred hramova boga sunca Ra u Heliopolisu. U starome carstvu su obelisci bili bez ikakvih ukrasa, jedino je vrh bio obložen zlatom kako bi predstavljao sjaj sunca i s time moć boga sunca. Ra je u pratnji svoje kćeri Mat, boginje dobroga reda, pravde i istine. Ra je nasledio Atuma, a smatrao se ocem faraona, koji je zbog toga imao i naziv sina Ra. Stoga su obelisci predstavljali vezu boga Ra i faraona.

Težina jednog velikog obeliska je iznosila između 200 i 500 tona. Rimski carevi su prenijeli u Rim 13 obeliska kao trofeje pobede Rima nad Egiptom. Neki su u ranom srednjem veku zbog svojih "paganskih" porekala bili uništeni.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]