Bulevar

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Bulevar
Boulevard
Najslavniji bulevar na svijetu pariški Champs-Élysées
Najslavniji bulevar na svijetu pariški Champs-Élysées

Bulevar (od francuskog: Boulevard, koja je došla od srednjovjekovne holandske - bolwark = bastion[1]) je široka - dobro uređena ulica, najčešće sa po nekoliko voznih trakova za vozila, i isto tako širokim pješačkim stazama.

Karakteristike[uredi - уреди | uredi izvor]

Najstariji bulevari podignuti su po Bliskom Istoku - naročito po Antiohiji.

Bulevari su obično glavne osi grada, koji omogućuju širok i cjeloviti pogled na grad. Pravocrtni i geometrijski precizni bulevari bili su zaštitni znak dizajna kog se držala pariška akademija École des Beaux-Arts, dok su zakrivljene i krivudave avenije bile češće kod naturalističkih škola urbanizma nastalih u drugoj polovici 19. vijeka.

Brojni bulevari podignuti su na mjestima nekadašnjih bedema, kao što je to u Pragu ili po bečkoj Ringstrasse. Ali ima i puno drugih primjera u kojima je prostor za njihovu izgradnju - planiran i čuvan, kao što je to u slučaju pariške Champs-Élysées i vašingtonskih avenija.

Po Italiji se široke ulice sa okolnim travnjacima i drvoredima zovu Corso ili Largo.[2]

Vidi takođe[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. "Boulevard, Thoroughfare" (engleski). Merriam Webster. http://www.merriam-webster.com/dictionary/boulevard. Pristupljeno 26. 04. 2016. 
  2. "Boulevard, Thoroughfare" (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/topic/boulevard. Pristupljeno 24. 04. 2016. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]