Brandenburška vrata

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Brandenburška vrata

Brandenburška vrata (njem.: Brandenburger Tor) su trijumfalna vrata, simbol njemačkog glavnog grada Berlina.

Smještena su na Pariškom trgu i jedina su preostala vrata od vrata izgrađenih kao ulaz u Berlin. Sjeverno od vrata nalazi se Reichstag, a južno od nje stoji Memorijalni centar Europe posvećen ubijenim Židovima. Vrata su spojena s monumentalno obnovljenom ulicom Unter den Linden koja izravno vodi do kraljevske rezidencije. Naredbu da se izgrade vrata izdao je pruski kralj Friedrich Wilhelm II, a gradio ih je Karl Gotthard Langhans između 1788. i 1791. godine.

Vrata se sastoje od 12 grčkih stupova izrađenih u dorskom stilu, s po 6 na obje strane. Ovakva kostrukcija dozvoljava prometovanje automobila kroz pet prolaza, dok su pješaci ograničeni na samo dva. Na vratima stoji kuadrija, koju čine bogovi mira, koji voze kočiju sa četiri konja. Vrata visoka 26 m, 65,5 m široka i 11 m široka.

Pravljena je po uzoru na atenska vrata Propileu na Akropolisu. Berlin je poznat svojoj klasičnoj arhitekturi. Brandenburška vrata su prva grčka neoklasična građevina.

Trivija[uredi | uredi kod]

Brandenburška kapija (nor. Brandenburger Tor) je bio naziv pesme koja je predstavljala Norvešku (završila na poslednjem 21. mestu) na Pesmi Evrovizije 1990. (Snimak možete poglati ovde).

Vanjske veze[uredi | uredi kod]