Blackadder

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Blackadder
Ba4.jpg
S lijeva na desno: (iza) Tim McInnerny,
Stephen Fry i Hugh Laurie,
(ispred) Rowan Atkinson i Tony Robinson
tijekom sezone Blackadder Goes Forth
Format sitcom
Kreator Richard Curtis
Rowan Atkinson
Nastupaju Rowan Atkinson
Tony Robinson
Tim McInnerny
Miranda Richardson
Stephen Fry
Hugh Laurie
Kompozitor(i) Howard Goodall
Zemlja porijekla  Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik/ci engleski jezik
Broj serijala 4
Broj epizoda 24 (plus 3 specijalne)
Emitiranje
Originalni kanal BBC1
Originalno prikazivanje 15. lipnja 1983.2. studenog 1989.
Eksterni linkovi
Službene stranice

Blackadder (sh. Crna Guja) je BBC-jeva humoristična serija u četiri sezone i više zasebnih epizoda govori o životu Edmunda Crne Guje. Svaka se sezona bavi drugim povijesnim razdobljem i shodno tomu i drugom Crnom Gujom koji je uvijek reinkarnacija onoga prijašnjega. U svakoj inkarnaciji Rowan Atkinson glumi glavni lik, Crnu Guju. Uz njega još se samo njegov ne prepametni pratitelj Baldrick pojavljuje u sve četiri sezone, a glumi ga Tony Robinson. Svaka od četiri sezone ima svoju osobitu kvalitetu, a istodobno se uklapa u cjelinu. I drugi se glumci pojavljuju tijekom cijele serije, ali ne glume uvijek isti lik.

Sezone[uredi - уреди | uredi kôd]

1. sezona: The Black Adder[uredi - уреди | uredi kôd]

Serija počinje 1485. godine dok Engleskom vlada Richard III. i završava 1498. vladavinom kralja Richarda IV. Serija prati događaje vezane uz njegova drugoga sina Edmunda Crnu Guju, vojvodu od Edinburgha, koji je na kraju razriješen svih dužnosti.

2. sezona: Blackadder II[uredi - уреди | uredi kôd]

Druga sezona Crne Guje smještena je u doba kraljice Elizabete I. Kraljica je prikazana kao ekscentrična vladarica sklona čudnim snovima koji uključuju konje. Crna Guja u ovoj je sezoni jedan od najbližih kraljičinih prijatelja. U ovoj se sezoni već prepoznaje specifičan humor tipičan za ovu popularnu seriju. Uz Crnu Guju pojavljuje se i Baldrick, kao jedini lik koji se konstantno pojavljuje u sve četiri sezone.

3. sezona: Blackadder the Third[uredi - уреди | uredi kôd]

U ovoj je sezoni Crna Guja batler princa Georgea u vrijeme vladavine kralja Georgea III. Princ George čovjek je s mnogo čarapa. Ima čak 432.507 pari, a Crna Guja tvrdi da ne poznaje nikoga s manjim mozgom od njegova. Ovo je jedina sezona u kojoj Crna Guja ne umire na kraju.

4. sezona: Blackadder Goes Forth[uredi - уреди | uredi kôd]

Četvrta sezona ove popularne serije smještena je u razdoblje prvoga svjetskog rata. Crna Guja sada je satnik u britanskoj vojsci koji se nalazi na frontu i koji se neprestano svađa, kako s nadređenima, tako i s podređenima. Zadnja epizoda sezone toliko je dirljiva i osobita da je ušla u svjetske televizijske anale. Na kraju te epizode umiru svi glavni likovi osim generala Melchetta.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]