Veliki brat (1984)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Big Brother (Nineteen Eighty-Four))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Veliki brat.

Veliki brat, na engleskom doslovno Big Brother je lik u Orwellovom romanu 1984 koji predstavlja diktatora, odnosno vođu totalitarnog režima u fiktivnoj državi Oceaniji. U romanu se ne pojavljuje neposredno, nego tek kao simbol svemoćne vlasti na sveprisutnim propagandnim plakatima i emisijama teleekrana. Nakon izlaska romana je fraza "Veliki brat" ušla u mnoge rječnike kao sinonim za vlast koju nadzire ili nastoji u potpunosti nadzirati svoje podanike, odnosno za suvremenu tehnologiju koja je u potpunosti uklonila mogućnost da građani očuvaju svoju privatnost.

U romanu se Veliki brat opisuje kao ličnost koja otprilike ima 45 godina starosti, a koju propaganda vladajuće Partije tvrdi da je zajedno sa Emmanuel Goldsteinom vodila revoluciju koja je uspostavila vladajući poredak. Roman, međutim, sugerira da uopće nije sigurno da li je Veliki brat živ, odnosno da li je uopće postojao, pošto je, s obzirom na strahovitu moć manipulacije s kojom raspolaže režim, moguće da Veliki brat predstavlja ličnost koju Partija izmislila radi održanja na vlasti. Winston Smith, protagonist romana, se maglovito sjeća da je frazu prvi put čuo 1960-ih, a da je, kao službenik Ministarstva istine posvjedočio kako ga je propaganda počela smještati sve dalje i dalje u prošlost kao vođu revolucije, sve do 1930-ih i 1940-ih.

Veliki brat je u svakom slučaju predmet kulta ličnosti koji se, između ostalog, održava i kroz javne manifestacije poput Dva minuta mržnje.

U ekranizacijama romana se Veliki brat obično prikazuje kao lice s brkovima; dijelom i zbog toga je uvriježeno mišljenje da je Orwell Velikog brata modelirao prema Josifu Staljinu.

Izvori[uredi | uredi kod]