Uža partija

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Uža Partija)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Unutrašnja ili Uža partija (engleski: Inner Party) je izraz kojim se u Orwellovom romanu 1984 označava uži krug, odnosno rukovodeći kadrovi vladajuće Partije u fiktivnoj državi Oceaniji koji u njoj predstavljaju višu, odnosno vladajuću klasu. Goldsteinova knjiga navodi kako Unutrašnja partija čini 2 % stanovništva.

Njeni pripadnici se mogu prepoznati po tome što nose crne kombinezone kojima se razlikuju od članova Vanjske partije. Pod svojom kontrolom čvrsto drže Policiju misli i vodeća mjesta u sva četiri ministarstva koja tvore državnu upravu Oceanije. S obzirom da je društvo strogo stratificirano, žive u naseljima i gradskim četvrtima gdje pripadnici Vanjske partije ne mogu doći, osim iz prijeke potrebe.

Jedini važniji lik koji pripada Unutrašnjoj partiji je O'Brien i dijelovi romana koji se odvijaju u njegovom stanu predstavljaju jedini uvid u način života te društvene grupe. Oni sugeriraju kako članovi Unutrašnje partije uživaju u luksuzu ili barem relativnom blagostanju u odnosu na prolove i članove Vanjske partije; njihove kuće i stanovi su prostrani i dobro održavani, na raspolaganju im je kvalitetna hrana, piće, cigarete, prijevozna sredstva pa čak i osobne sluge u obliku eurazijskih raznih zarobljenika. Iako u njihovima domovima također postoje teleekrani, dozvoljeno ih je ugasiti na 30 minuta.

Prema navodima romana članstvo u Unutrašnjoj partiji se ne stiče preko rodbinskih veza, nego preko posebnih psiholoških testova kojima se sposobnost vodstva i odanost Partiji ustanovljava od najranijeg djetinjstva; Goldsteinova knjiga navodi da članstvo nije ograničeno rasnim predrasudama, odnosno da se među elitom mogu pronaći "Jevreji, crnci i punokrvni Indijci".

V. također[uredi | uredi kod]