Bhaktapur

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bhaktapur
भक्तपुर
Trg Taumadhi u Bhaktapuru
Trg Taumadhi u Bhaktapuru
Trg Taumadhi u Bhaktapuru
Koordinate: 27°40′N 85°25′E / 27.667°N 85.417°E / 27.667; 85.417
Država  Nepal
Regije Nepala Središnja regija
Zona u regiji Bagmati
Distrikt Bhaktapur (distrikt)
Površina
 - Ukupna 119 km²
Visina 1.401 m
Stanovništvo (2001.)
 - Grad 72.543
Vremenska zona Nepalsko vrijeme (UTC+5:45)
Službene stranice
www.lalitpur.org.np
Karta
Položaj Bhaktapura i distrikta Bhaktapura u Nepalu
Položaj Bhaktapura i distrikta Bhaktapura u Nepalu

Položaj Bhaktapura i distrikta Bhaktapura u Nepalu

Bhaktapur (nepalski: भक्तपुर), Bhadgaon, što znači "Grad obožavatelja") ili Kvopa (nepalski bhasa jezik: ख्वप Khwopa) je stari grad naroda Nevari u kutu doline Katmandu u Nepalu, 13 km istočno od Katmandua. On je tijekom druge polovice 15. stoljeća bio Nepalskom prijestolnicom dinastije Malla, slavan po svojoj bogatoj kulturi, hramovima, te umjetninama od drveta, metala i kamena.

Povijest[uredi | uredi kod]

Trg Durbar u Bhaktapuru

Dolina Katmandu je politički i kulturno dominirala ovim dijelom Nepala, a njena mitološka i dokumentirana povijest su toliko povezani da ih je teško razdvojiti. Izvornog imena Khwopinggram ("Stari grad"), grad je oduvijek bio na važnom putu svile koji je povezivao Indiju s Kinom preko Tibeta. Taj mu je položaj osigurao razvoj i blagostanje.

On je tijekom druge polovice 15. stoljeća postao nepalskom prijestolnicom dinastije Malla, odakle je 1768. godine Prithvi Narayan Shah osvojio ostatk Nepala.

God. 1934. pogodio ga je strašan potres u kojemu je poginuo veliki broj ljudi i srušene su mnoge povijesen zgrade. Zato se Durbar trg danas čini mnogo prostranijim od istoimenih dvorskih trgova u Katmanduu i Patanu.

Znamenitosti[uredi | uredi kod]

Dolina Katmandu je zbog brojnih kulturno-povijesnih spomenika upisan na listu svjetske baštine UNESCO-a. Jedan od sedam ovih spomenika je Durbar trg ("dvorski trg") koji ima oblik spiralne školjke, jednog od simbola Bude. Na trgu se nalaze i:

  • Durbar palača s 55 prozora koju je izgradio radža Jitamitra Malla 1769. godine od kada je bila kraljevskim dvorom i prijestolnicom Nepala. Danas je Državna galerija,
  • Zlatna vrata koja vode do dvora Mulchok u kojemu se nalazi hindusistički hram Taleju Bhawani.

A u gradu se nalzi više od 40 hramova (kao što su: Nagarkot, Surya Vinayak, Kamal Vinayak, Siddha Pokhari i Chonga Ganesh) i drugih važnih spomenika kao što su:

  • Još tri trga: Taumadhi, Dattatreya i Trg lončara,
  • Sidhin hram Nyatapola (1701.) s petokatnom pagodom,
  • "Božanska čudesna vizija" koji je najveća skulptura Šive (linga) sa Zlatnim vratima i prekrasnim prozorima u obliku pauna, i dr.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Ostali projekti
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Bhaktapur