Bernhard Schwarz

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Bernhard Švarc)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Bernhard Wilhelm Schwarz (Reinsdorf, 12. kolovoza 1844. - Wiesbaden, 8. veljače 1901.) je bio njemački svećenik i istraživač Afrike.

Godine 1876., Schwarz je postao župnik u Freiburgu, gdje je od 1880. godine, nakon svojih putovanja po Europi i Sjevernoj Africi, držao predavanja iz geografije na tamošnjoj Bergakademie.

Godine 1885., Schwarz pristaje biti na čelu ekspedicije koju organizira Ministarstvo vanjskih poslova (u kojoj su, osim njega, bila još četiri Nijemca i 35 domorodaca), a koja je krenula u istraživanje zaleđa Kameruna. Međutim, ekspedicija je nakon ulaska 300km u unutrašnjost zemlje bila prisiljena na povratak nakon susreta s domorocima. Cilj ekspedicije bio je osigurati pripajanje kamerunskog zaleđa istoimenoj njemačkoj koloniji. Tokom 1888. godine je vodio ekspediciju od Cape Towna do tadašnjeg Damaralanda s ciljem pronalaska zlata, a zalagao se i za njemačko-bursku suradnju.

U siječnju 1890., Schwarz je ponovo postao župnik, ovoga puta za župu Gefrees/Oberfranken, međutim umro je već 8. veljače 1901. u Wiesbadenu.

O njegovom putopisu kroz Crnu Goru od 21. travnja do 10. svibnja 1881. pisao je Glas Crnogorca.[1]

Reference[uredi | uredi kod]