Banda (narod)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Banda žene

Banda je naziv za etničku grupu koja živi u Centralnoafričkoj republici, a u manjem broju u Demokratskoj republici Kongo i Kamerunu, dok najmanji broj navodno živi u Sudanu. Bande govore Adamawa-Ubangi podgrupom Niger-Kongo jezične porodice pa su time u srodstvu sa svojim Gbaya i Ngbandi susjedima. Bande predstavljaju najveću etničku skupinu Centralnoafričke republike. Krajem 20. vijeka ih je bilo oko 1,300,000.

Banda imaju patrilinearni sistem naslijeđivanja i žive u malim, razbacanim naseljima najčešće pod upravom lokalnog poglavice. Banda seljaci uzgajaju kukuruz, cassavu, kikiriki, slatki krumpir i duhan. Muškarci love i ribare dok žene skupljaju divlje plodove i uzgajaju žitarice. Banda zanatlije oprave drvene predmete za rituale i svakodnevnu upotrebu; najpoznatiji su po velikim bubnjevima u obliku životinja.

Kada su prvi put sreli Evropljane, Banda nisu imali ništa nalik državi. Jedino su u doba kriza birali ratne poglavice, a nakon kriza bi se ratnici odricali vlasti. Bande se dijele po godištima a inicijacijski rituali zvani semali su bili u svrhu održavanja jedinstva za vrijeme rata. Brak se tradicionalno sklapao uz miraz, najčešće u željeznim predmetima. Poligamija, iako se i danas prakticira, je u opadanju nakon uvođenja robno-novčane privrede.