Ratnik

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Ratnici)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Ratnik (razvrstavanje).
Crtež tračkog peltasta iz 400. pne.

Ratnik je izraz kojim se opisuje osoba koja ima bogato iskustvo u ratovanju i fizičkoj borbi, odnosno koji je odmalena u fizičkom i psihičkom smislu pripreman za rat, te mu stoga on predstavlja svojevrsni način života. Izraz se prvenstveno koristi za opisivanje pojedinaca u plemenskim društvima koji su se specijalizirali za ratovanje i fizičku borbu, odnosno na temelju toga čine zasebnu ratničku klasu. Isti se izraz u širem smislu metaforički koristi i za osobe koje pokazuju strah od sukoba i/li teških izazova, npr. sportaši koji se suprostavljaju nadmoćnom suparniku, novinari koji istražuju "neugodne" istine, naučnici koji iznose nepopularne teze i sl.

U društvima gdje ratnici čine posebnu kastu se često stvaraju posebni kodeksi ratnika, odnosno strogo kodificirana pravila ponašanja koja reguliraju njihova prava, ali i obaveze, temeljena na idealima časti, hrabrosti odanosti.

U nekim društvima ratnici mogu postati profesionalnim ratnicima, bilo u obliku najamnika, bilo u obliku profesionalnih vojnika.