Büchnerova tikvica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Guč-boca sa Bihnerovim levkom.
Poprečni presjek Büchnerove tikvice. Zdesna se vidi priključak za izvor vakuuma

Guč-boca (poznata i kao Bihnerova boca), nazvana po industrijskom hemičaru Ernstu Bihneru, je deo laboratorijskog posuđa koji se, zajedno sa Bihnerovim levkom ili gučem, koristi pri filtraciji. Guč-boca ima izgled erlenmajera sa dodatkom rebraste staklene cevi sa strane. Zahvaljujući rebrima na cevi, moguće je na guč-bocu priključiti crevo bez bojazni da će se odvojiti. Zidovi guč-boce se prave od debelog stakla koje može izdržati vakuum koji se stvara prilikom upotrebe.

Upotreba[uredi | uredi kod]

Guč-boca se koristi zajedno sa drugim delom laboratorijskog posuđa, kao što su Bihnerov levak (u tom slučaju se u levak stavlja filter-papir) ili guč, koji se na bocu montira zajedno sa gumenim adapterom. Cev guč-boce se priključi preko creva na izvor vakuuma (vakuum-pumpu). Izvor vakuuma se aktivira, a na Bihnerov levak ili guč se sipa smeša koja se odvaja filtriranjem. Talog ostaje na Bihnerovom levku ili guču, a filtrat se skuplja u guč-boci.

Izvori[uredi | uredi kod]

Jensen, William B. (September 2006). „The Origins of the Hirsch and Büchner Vacuum Filtration Funnels” (PDF). Journal of Chemical Education 83 (9): 1283. DOI:10.1021/ed083p1283. Arhivirano iz originala na datum 2007-03-15. Pristupljeno 2010-12-10.