Epruveta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Epruvete u stalku

Epruveta (franc. éprouvette) ili kušalica je staklena posuda koja se koristi u laboratorijima. Epruvete se najčešće koriste za izvođenje reakcija mokrim putem. Različitih su veličina, od malenih mikroepruveta do velikih epruveta za kemijske reakcije i pohranu kemikalija. Najčešće se upotrebljavaju epruvete duge najmanje 15 cm, a promjera najmanje 15 mm. Mogu biti graduirane - podijeljene na milimetre i njihove desetin ili mililitre te negraduirane tj. bez oznaka za količinu tvari koje mogu sadržavati.

Vrste epruveta[uredi | uredi kod]

Epruvete od vatrostalnog stakla[uredi | uredi kod]

Koriste se za analizu čistih tvari. Od običnih se epruveta razlikuju po tome što su puno deblje i mogu podnijeti veće temperature, te se mogu duže izlagati plamenu.

Epruvete od brušenog stakla[uredi | uredi kod]

Imaju brušeno grlo koje se može začepiti prikladnim čepom od brušenog stakla, te se kao takve mogu koristiti za za mućkanje i odlaganje tekućina, čak i nagrizajućih. Volumen im je od 5 do 500 ml, a promjera su 1 do 2 cm. Kao i obične epruvete, mogu biti graduirane i negraduirane.

Epruvete s bočnim nastavkom[uredi | uredi kod]

Nazivaju se još i epruvete za odsisavanje. Koriste se za filtriranje manjih volumena tekućina i za razvijanje manjih količina plinova.