Tileov aparat

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Prikaz strujanja tečnosti u Tileovom aparatu
Tileov aparat

Tileov aparat, nazvan po nemačkom hemičaru Johanu Tileu je deo laboratorijskog posuđa koji se koristi kao uljano kupatilo. Tileov aparat se koristi kod određivanja tačke topljenja ili tačke ključanja, obično kod organskih supstanci. Aparat je zapravo epruveta sa dodatnom staklenom cevi.[1][2][3]

Rukovanje[uredi - уреди | uredi kôd]

Aparat se napuni uljem, a zatim se dodatna staklena cev zagreva. Oblik Tileovog aparata omogućava da ulje struji kroz aparat, omogućavajući ravnomerno zagrevanje ulja.

Određivanje tačke topljenja[uredi - уреди | uredi kôd]

Uzorak se stavi u kapilaru, koja se zatopi i pričvrsti za termometar, a zatim se sve stavi u aparat. Aparat se zagreva i na termometru se očita temperatura na kojoj se uzorak istopi.[4] Moderne metode određivanja tačke topljenja se izvode pomoću specijalizovane aparature.

Određivanje tačke ključanja[uredi - уреди | uredi kôd]

Uzorak se stavi u epruvetu koja se pričvrsti za termometar. Kratka staklena cev, zatopljena na jednom kraju stavi se u epruvetu, zatopljenim krajem okrenutim na gore. Sve se zajedno stavi u aparat. Aparat se zagreva. Kad tečnost bude usisana u zatopljenu cev, na termometru se očita temperatura, koja predstavlja temperaturu ključanja uzorka.[4]

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Nešić, S. & Vučetić, J. 1988. Neorganska preparativna hemija. Građevinska knjiga: Beograd.
  2. Rajković M. B. i saradnici (1993). Analitička hemija. Beograd: Savremena administracija. 
  3. R. Mihajlović, Kvantitativna hemijska analiza (praktikum), Kragujevac, 1998.
  4. 4,0 4,1 „Melting Point Determination”. University of Calgary. http://www.chem.ucalgary.ca/courses/351/laboratory/meltingpoint.pdf.  ((en))