Arhej

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Merge-arrows 2.svg Predloženo je da se ovaj članak spoji s člankom Arhaik.
Molimo vas da svoje mišljenje o ovom prijedlogu iznesete na stranici za razgovor.

Archaean/Infobox

Arhej je geološki eon koji označava vreme pre Proterozoika, odnosno pre 2500 Ma (miliona godina). Umesto da se temelji na stratigrafiji, ovaj period se definiše hronometriski. Najniža granica nije zvanično priznata od strane Međunarodne komisije za stratigrafiju, ali se obično označava na 3800 Ma, odnosno na kraju Hadskog eona.

Iako postoji kamenje za koje se zna da je starije, najstarije stene na površini Zemlje su arhejske ili malo starije. Arhejske stene su poznate na Greenlandu, Kanadskom štitu, severozapadnoj Australiji i južnoj Africi.

Arhejska atmosfera izgleda nije sadržavala slobodni kiseonik. Temperature su izgleda bile blizu modernih razina, iako astronomi misle da je sunce bilo za jednu trećinu mutnije. To se obično pripisuje većoj količini gasova iz staklenika nego što je zabeležena docnije u historiji Zemlje.

Verovatni ostaci bakteriskog pokrova (stromatoliti) su pronađeni kroz Arhej, i nekoliko mogućih tragova bakterijskih fosila su pronađeni u naslagama rožnjaka. Smatra se kako je život postojao u arheju, ali da je bio ograničen na proste jednostanične organizme bez jedra, tzv. prokariote.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Prekambrij  
Hadski eon Arhaički eon Proterozoički eon Fanerozoički eon


Arhaički eon
Eoarhaik Paleoarhaik Mezoarhaik Neoarhaik