Ante Martinac

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ante Martinac - Čiko

Ante Martinac (Metković, 21. travnja 1944. - 17. srpnja 2006.), bio je igrač podmlatka i kraće vrijeme prve momčadi NK Neretva, a kasnije i dugodišnji tajnik. Bio je predsjednik Nogometnog saveza Dalmatinske regije, te zastupnik u Skupštini Fudbalskog saveza Jugoslavije i Nogometnog saveza Hrvatske prije rata. Na Skupštini FSJ-a u Sarajevu 1990. g. prvi je predložio razdruživanje NSH-a od FSJ-a, a bio je i sudionik Skupštine u Beogradu kada je NHS istupio iz FSJ-a.

Jedan je od utemeljitelja samostalnog Hrvatskog nogometnog saveza i član 6-članog Kriznog stožera HNS-a početkom rata.

Ante Martinac bio je voditelj Marketinga HNS-a od 1992. do 1997., a od 1997. do 2003. Povjerenik 1. HNL.

Ostavio je dubok trag i u novinarstvu. Čak je 20 godina bio dopisnik TV Zagreb iz Metkovića, kao i nekoliko dnevnih novina u bivšoj Jugoslaviji. Jedan je od utemeljitelja Neretvanskog vjesnika i dugogodišnji glavni urednik.

Suosnivač je Košarkaškog kluba Mladost, bio je tajnik Rukometnog kluba Mehanika, utemeljitelj Auto moto društva Razvitak, te auto škole.

Bio je član svih gradskih kulturnih društava (kazališnog, folklornog, pokladnog..), a suosnivač je i prve sportske vojne postrojbe u Metkoviću.

Ostat će raritet da je kao jedan od utemeljitelja popularnih Jadranskih susreta i Jadranskih konopaša uspio Metković svrstati među gradove domaćine iako jedini nije bio na moru. Bio je i predsjednik metkovske Gradske glazbe.

Bio je nastavnik fizike i matematike u nekoliko osnovnih škola u dolini Neretve, a 25 godina radnog vijeka proveo je u TRO Razvitak iz Metković, gdje bio voditelj Elektronskog računskog centra, voditelj Općih poslova, predsjednik Radničkog savjeta.

Iako nikada nije bio član Komunističke partije, dobio je Orden zasluga za narod.