Amater

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Amater
amator
Amatersko igranje Odbojke na pijesku
Amatersko igranje Odbojke na pijesku

Amater (od francuskog: amateur, zapravo od latinskog: amator=ljubitelj) je ime za čovjeka koji se bavi nekom aktivnošću iz ljubavi, a ne zbog novca ili radi profesionalne dužnosti. Ametera ima naročito puno u sportu[1] ali i u gomili drugih djelatnosti; teatar, fotografija, film...[2]

Pejorativno - amater je onaj tko trapavo obavlja neki posao - nestručnjak.[2]

Amaterizam[uredi - уреди | uredi kôd]

Čisti primjer amaterizma je wikipedija jer njeni autori (ili velika većina) to radi zabadava. To je zapravo organizirano bavljenje nekom aktivnošću; sportom, kulturom, tehnikom, umjetnošću...radi ličnog zadovoljstva i druženja. Amaterska društva od svojih članova amatera, zahtjevaju poštovanje pravila i statuta koja sama donose.[3]

Svojevremeno su Olimpijske igre bile rezervirane samo za amatere[3], ali se vremenom uvidjelo da je to farsa jer su zemlje Istočnog bloka na kojekakve načine plaćale svoje vrhunske sportaše, a ni zemlje Zapadnog bloka nisu bile puno bolje, jer su pod krinkom studenata sportaša opet nastupali prikriveno plaćani sportaši. Zbog tog se odustalo od te ideje, tako da Olimpiskim igrama sad nastupaju i profesionalni sportaši.

Povezano[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Amateur (engleski). Oxford University Press. https://en.oxforddictionaries.com/definition/amateur. Pristupljeno 11. 1. 2019. 
  2. 2,0 2,1 amater (hrvatski). Leksikografski zavod Miroslav Krleža. http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=2134. Pristupljeno 11. 1. 2019. 
  3. 3,0 3,1 amaterizam (hrvatski). Leksikografski zavod Miroslav Krleža. http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=2136. Pristupljeno 11. 1. 2019. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]