Volonterstvo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Volonterstvo (volonterizam, volontiranje) neprofitna je i neplaćena aktivnost kojom pojedinci i pojedinke, samostalno ili u okviru neke grupe ili organizacije, doprinose dobrobiti svoje zajednice ili cijelog društva. Volontiranje se javlja u raznim oblicima: od tradicionalnih običaja uzajamne samopomoći do organizovanog djelovanja zajednice u kriznim periodima. Volontiranje uključuje i pokušaje suzbijanja siromaštva i pomoći u sprečavanju i zaustavljanju sukoba.

"Volonterstvo (ili dobrovoljni / dragovoljni rad) jedan je od kamena temeljaca civilnog društva jer oživljava najplemenitija stremljenja čovječanstva: zauzimanje za mir, slobodu, mogućnost izbora, sigurnost i pravičnost za sve ljude." (Opća deklaracija o volonterstvu)

Definicija I. Vidanovića[uredi | uredi kod]

Prema definiciji Ivana Vidanovića iz Rečnika socijalnog rada volonterizam je mobilizacija i angažovanje pojedinaca i grupa koji dobrovoljno pristaju da pružaju usluge određenoj populaciji, uz adekvatnu selekciju i pripremu. Volonterizam je zasnovan na idejama samopomoći, uzajamne pomoći i filantropije. Najčešće se sprovodi u vjerskim, humanitarnim, socijalnim kao i nevladinim organizacijama. Volonteri se vode kao neprofesionalci, ali uz dobru selekciju, pripremu, superviziju i fidbek mogu postići znatan stepen profesionalizma.

Značaj(ke) volonterizma[uredi | uredi kod]

Volontiranje je dio historije gotovo svake civilizacije i počiva na ideji da globalno ne završava nego tek počinje s lokalnim. Volonteri i volonterke danas igraju važnu ulogu u dobrobiti i napretku u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju i unutar nacionalnih ili drugih programa za humanitarnu pomoć, tehničku saradnju i promociju ljudskih prava, mira i demokratije. Ljudi koji svoj rad dobrovoljno poklanjaju blagostanju zajednice i društva u kojem egzistiraju osnova su mnogih nevladinih organizacija, profesionalnih udruženja itd.

Volonterstvo uključuje u sebi volontere i volonterski rad, a volonterski rad je rad koji se obavlja uglavnom u organizovanom obliku (volonterske udruge, grupe...) i u određenoj stalnosti (najmanje 2 sata nedeljno)[1].

Bitne značajke volonterstva:

  • dobrovoljnost - obavlja se bez ikakve prisile, slobodno;
  • neplaćenost - ne radi se iz želje za zaradom, nego besplatno;
  • solidarnost - radi se iz suosjećanja s drugim, iz želje da se nekom pomogne.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Udruga invalida Sisačko-moslavačke županije”. Arhivirano iz originala na datum 2008-12-07. Pristupljeno 2008-12-16. 

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]