Alicante

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search


Koordinate: 41° 23' S, 2° 11' I

Disambig.svg Za ostala značenja v. Alicante (razvrstavanje).

Alikante (šp. Alicante) ili Alakant (katal. Alacant) na katalonskom, je lučki grad u autonomnoj pokrajini Valensija i glavni grad istoimene provincije Valensije.

Istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

Pogled na Alikante i Sredozemno more

Alikante su osnovali Grci 324. godine pre Hrista i nazvali ga Akra Leuke. 201. pne.e osvojili su ga Rimljani i nazvali Lucentum. Hanibal je ovde trebalo da „istovari“ svoje dobro poznate slonove. Između 718. i 1249. gradom su vladali Mavari koji su mu promenili ime u Al Lucant. 1265. osvojio ga je Đaume I Osvajač i tako je Alikante pripao kraljevstvu Aragon. Jedna od značajnijih znamenitosti je tvrđava Kastiljo de Santa Barbara koja se nalazi iznad grada na jednoj steni.

Jezik[uredi - уреди | uredi izvor]

Po ispitivanjima Nacionalnog instituta za statistike 2003. godine 33% građana koristi se katalonskim. Naime, za vreme diktature Fransiska Franka katalonski jezik je bio zabranjen, tako da se španski još više ukorenio na ovom prostoru, a ni katalonski naziv za grad, Alakant, više nije smeo da se upotrebljava. Danas su zvanično oba jezika službena.

Privreda[uredi - уреди | uredi izvor]

Alikante je jedan od najbrže rastućih gradova Španije. Njegova privreda bazira se na turizmu i proizvodnji vina. Pored vina, izvozi se i maslinovo ulje i voće. Ovaj grad raspolaže industrijom tekstila, kože i prehrambenom industrijom.