Albertovo jezero

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Albertovo jezero
Lake Albert (Uganda) (NASA).jpg
Pogled na Albertovo jezero iz NASA satelita
Lokacija
Položaj Dolina velike rasjeline
Države  Uganda
 Demokratska Republika Kongo
Koordinate 01°41′″N30°55′″E
Hidrografija
Vrsta prirodno, protočno
Površina 5,300 km²
Volumen 132[1] km³
Aps. visina - 615 m
Dužina 160[1] km
Širina 30[1] km
Dubina 58 m
Hidrologija
Pritoke Viktorijin Nil
Odljev Albertov Nil

Albertovo jezero, nekoć zvano Albert Njasa i Mobutu Sese Seko, je jedno od Afričkih velikih jezera. Sedmo je po veličini jezero u Africi i 27 u svijetu, nalazi se na granici između Demokratske Republike Kongo i Ugande.

Geografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Albertovo jezero je najsjevernije od niza jezera Doline velike rasjeline u sredini Afrike, dugo je oko 160 km i 30 km široko. Maksimalna dubina jezera je 58 m, a leži na 615 metara ispod razine mora. Jezero ima izduljeni trapezoidni oblik, od jugozapada na sjeveroistok. Albertovo jezero je dio kompliciranog sistema izvora Bijelog Nila. Glavne pritoke jezera su Viktorijin Nil (zapravo Bijeli Nil) koji dolazi iz Viktorijinog jezera s jugoistoka Ugande, i rijeka Semliki koja dolazi iz Edvardovog jezera s jugozapada Ugande. Najveći otok jezera je Albertov Nil (dakle opet Bijeli Nil) na severozapadnom kraju jezera, koji nedugo iza toga ulazi u Sudan i mijenja ime u Bahr al-džabal ("brdska rijeka" ili "brdski Nil").

Karta rijeka i jezera Ugande

Na jugozapadnom dijelu jezera, kod uvira rijeke Semliki prostiru se velike močvare. Iznad južnih obala jezera uzdiže se moćna Planina Ruvenzori (5 109 m.), dio velikog planiskog masiva Plave Planine koje se protežu sve do sjevernih obala. Na ugandskoj obali jezera leži jedini veći grad Butiaba a na Albertovom Nilu nešto malo dalje od istjeka iz jezera grad Pakvač, također u Ugandi.

Otkriće Albertovog jezera[uredi - уреди | uredi kôd]

Albertovo jezero je otkriveno u potrazi za izvorom Bijelog Nila, kojeg su evropski istraživači sredinom 19. vijeka uporno tražili u dubokim prašumama Crne Afrike. Albertovo jezero otkrio je britanski istraživač i oficir Samuel Baker 14. marta 1864. Jezero je nazvao Albertovo u čast tek umrlog princa Alberta, muža britanske kraljice Victorije. Mobutu Sese Seko, kontroverzni kongoanski predsjednik, 1970-ih je nazvao jezero po sebi.

Močvarne obale jezera na jugu

Britanske naftne kompanije Heritage Oil i Tullow Oil, objavile su da su pronašle velike rezerve nafte u bazenu Albertova jezera, i najavile njezinu eksploataciju u skoroj budućnosti.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]