Alauiti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Alauiti
Kraljevski grb
ZemljaMaroko
Titulesultan, kralj
OsnivačSharif ibn Ali
Trenutni poglavarMuhamed VI.
Osnivanje1631.

Alauiti ili Alaviti (arapski: سلالة العلويين الفيلاليين‎) je ime marokanske vladarske dinastije koja vlada zemljom i danas.[1]

Historija[uredi | uredi kod]

Alauiti su preuzeli vlast od prethodne Dinastije Sadi sredinom 17. vijeka. I oni su kao i Sadiji tvrdili da su direktni nasljednici Proroka Muhameda, preko linije Alija i Fatime (prorokove kćeri). Ta činjenica dala im snažan argument za legitimnost, tako da su mogli preživjeti i kolonijalnu vlast i period nezavisnosti.[1] Francuski protektorat je nametnut Maroku Ugovorom iz Fesa 30. augusta 1912., tako da je zemlja od tada bila administrativno podijeljena na dva dijela, jer su i Španjolci na bazi Ugovora iz Madrida od 27. novembra 1912. dobili svoj Protektorat.[1]

Tako se većina zemlje našla pod Francuskim protektoratom sa prijestolnicom u Rabatu, dok je glavni grad Španjolskog protektorata koji se prostirao po sjeveru bio Tétouan. U tom periodu alauitskog sultana u Tétouanu zastupao je kalif.

Istovremeno je lučki grad Tanger stavljen pod međunarodnu upravu, iako je formalno i tu sultan bio suveren. U periodu borbe za marokansku nezavisnost francuske vlasti smjenile su i deportirale sultana (budućeg kralja Muhamed V. i zamijenile ga starijim rođakom.[1] Muhamedom Ben Arafom 1953. Legitimni sultan vratio se u zemlju i svoj dvor krajem 1955., i doveo zemlju do nezavisnosti. Francuzi su se povukli iz svog protektorata 2. marta 1956, Španjolci 7. jula 1956. a Tanger je vraćen pod marokansku upravu 29. oktobra 1956.[1].

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Kingdom of Morocco's (Alaoui dynasty) (engleski). USA-Morocco. Arhivirano iz originala na datum 2005-08-29. Pristupljeno 22. 11. 2014. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]